Irak Savunma Bakanlığı: TSK, Irak sınırının 105 km derinliğine kadar girdi

Irak Parlamentosu bugün Zaho’da gerçekleşen bombalamaya ilişkin olağanüstü toplandı. Oturumda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) sınırlara yönelik bombardımanları ve top atışların ilişkin hazırlanan raporda " Türkiye'nin, Irak topraklarına 105 kilometre derinliğinde girdiği" belirtiliyor.

Irak Savunma Bakanlığı: TSK, Irak sınırının 105 km derinliğine kadar girdi

Irak Parlamentosu bugün Türkiye'nin saldırıları ve bombardımanını görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Oturuma Irak Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı da katıldı.

Rudaw'a  konuşan Irak Parlamentosu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Milletvekili Şervan Duberdani, Savunma Bakanlığı'nın TSK’nın Kürdistan Bölgesi sınırlarına yönelik operasyon ve bombardımanlarına ilişkin hazırladığı raporunun oturumda okuduğunu söyledi. Duberdani, raporda TSK’nın Kürdistan Bölgesi ve Irak sınırları boyunca 100’ün üzerinde üs kurduğuna yer verildiğini kaydetti.

Savunma Bakanlığının raporuna göre “Irak topraklarında 4 binin üzerinde TSK üyesi bulunuyor ve 105 km sınırın derinliklerine kadar girildiği” belirtiliyor. Rapora göre TSK’nın en uzak askeri üssü Musul’a bağlı Başik ilçesisinin Zelkan bölgesinde bulunuyor.   

Irak Savunma Bakanlığı'na göre, TSK'nın Irak topraklarında zırhlı araçlar, tanklar, topçular, helikopterler ile hafif ve ağır silahlar da dahil olmak üzere çeşitli türlerde silahları bulunuyor.

Irak Savunma Bakanlığı'nın raporunda ayrıca  Çarşamba günü Zaho'daki Perex köyünün bombalanmasıyla ilgili soruşturmanın sonuçlarına da yer verildi.

Rapora göre Perex’e düzenlenen bombardıman “155 mm’lik topla” gerçekleştirildi. Raporda söz konusu topun dağlık bölgelerden kullanılmasının zor olduğu belirtilerek, top atışının Türkiye-Irak sınırına yakın Türkiye içerisinde TSK kontrolündeki bir bölgeden yapıldığı kaydedildi.

Türkiye ile Irak arasındaki  güvenlik antlaşması var mı?

Türkiye ile Irak arasında 1984’de Sıcak Takip Antlaşması imzalandı.

İmzalanan antlaşmanın maddeleri şu şekilde:

1- Türkiye’nin Irak topraklarının 5 km derinliğinde sıcak takip ve operasyon düzenleme hakkı

2- Eğer Türkiye Irak toprakları içerisinde sıcak takip ve operasyon yapma kararı alırsa önceden Bağdat Hükümetini bilgilendirecek

3- Irak sınırları içerisinde yapılacak sıcak takip veya operasyonların 72 saati geçmemesi gerekiyor ve belirlenen sürenin tamamlanmasıyla (ordunun) ardından belirlenen sınırlara çekilmesi gerekir

4-Bu tasarı bir antlaşma olmayıp sadece 1 yıllık süreyi kapsamakta ve bir ‘güvenlik antlaşması’ niteliği taşımamaktadır.  

Türkiye ile Irak arasında resmi olarak yazılı bir antlaşma bulunmuyor.

Ne olmuştu?

Duhok’un Zaho’nun Perex tatil köyüne 20 Temmuz’da düzenlenen top saldırısında aralarında çocukların da bulunduğu 9 kişi hayatını kaybetmiş, en az 30 kişi de yaralanmıştı.

Saldırının ardından Rûdaw’a konuşan Zaho Kaymakamı Muşir Beşir, ölü ve yaralıların tamamının, Irak’ın farklı kentlerinden bölgeye tatil için giden turistler olduğunu söyledi.

Bölgede incelemelerde bulunan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, saldırıdan Türkiye’yi sorumlu tuttu.

Bağdat yönetimi ayrıca, "Ankara'dan resmi bir özür sunmasını ve askeri güçlerini Irak topraklarından çekmesini" istedi.

Ancak Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "TSK'dan aldığımız bilgiye göre, sivillere yönelik herhangi bir saldırı olmamıştır" diyerek saldırıyı reddetti.