Irak’ın yeni Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin

Irak’ın yeni Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin

Irak Parlamentosu’nda yeni kabinedeki eksik 7 bakanlık için Başbakan Mustafa Kazimi tarafından parlamentoya sunulan isimlere güvenoyu verildi. Buna göre deneyimli Kürt politikacı Fuad Hüseyin Irak’ın yeni Dışişleri Bakanı oldu.

Güvenoyuna sunulmamış 7 bakanlık için Başbakan Mustafa Kazimi tarafından aday gösterilen isimler oylama için geçtiğimiz Perşembe günü Irak Parlamentosu’na gönderilmişti.

Bugünkü parlamento oturumunda Petrol Bakanlığı’na İhsan Abdulcebbar İsmail, Göç ve Göçmenler Bakanlığı’na İvan Faik Yakub (Hristiyan), Ticaret Bakanlığı’na Ala Ahmed Hasan Abid, Adalet Bakanlığı’na Salar Abdussettar Muhammed Hüseyin (Kürt), Tarım Bakanlığı’na Muhammed Kerim, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Hasan Nazım Abd Hamadi seçildi.

Kazimi'nin 22 kişilik kabinesinden 7 bakanın daha güvenoyu almasıyla birlikte kabine tamamlanmış oldu. Yeni bakanlar, mecliste yemin ederek görevlerine başladı.

Kabinenin tamamının onaylanmasının ardından Irak Parlamentosu’nda açıklama yapan Kazimi, "Kabinenin tamamlanması, hükümet programının yerine getirilmesi için teşvik edici adımdır" dedi.

Irak Parlamentosu’nda 7 Mayıs'ta yapılan oylamada, 22 kişilik kabinenin sadece 15'i meclisten güvenoyu almıştı.

FUAD HÜSEYİN KİMDİR?

1946 yılında Xaneqin’de doğan Hüseyin, Bağdat’taki öğrencilik yıllarında Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) katıldı.

Eylül Devrimi’nin ardından Hollanda’ya göç etti ve burada uluslararası ilişkiler alanında doktora yaptı.

Kürtçe’nin yanı sıra, Arapça, İngilizce ve Hollandaca bilen Hüseyin, 2005’ten 2018’e kadar Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Başkanlık Divanı Başkanlığı görevinde bulunmuştu.

Fuad Hüseyin, 2018 yılında Irak Cumhurbaşkanı Adayı olan Hüseyin, Adil Abdulmehdi hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı olarak yer almıştı.