Irak’ta göstericiler baskılarını arttırıyor

Irak’ta göstericiler baskılarını arttırıyor

Irak’ın başkenti Bağdat ve Necef’te yolların kapatılmasına neden olan protesto gösterilerinin ardından Avrupa Birliği (AB) de protestolarda yaşanan can kayıplarına vurgu yaparak Iraklı yetkilileri şiddetin durdurulması konusunda uyardı.

1 Ekim tarihinden bu yana Irak’ta etkisini gün geçtikçe arttıran protestolar hakkında bir açıklama yapan  Avrupa Birliği (AB) Irak Temsilciliği, resmi Twitter hesabından yapılan açıklama ile AB’nin, göstericilerin öldürülmesi ve kaçırılmalarına karşı Irak’ı uyardığını duyurdu.

Açıklamada, “AB’ye üye ülkeler, Irak içişleri Bakanı Yasin Yasiri’yle bir görüşme gerçekleştirdi. Yasir Yasiri’ye can kayıpları ve göstericilere karşı uygulanan şiddete derhal son verilmesi ve bu konuya ciddiyetle yaklaşmaları istendi” ifadelerine yer verildi.

AB açıklaması son günlerde protestoculara ve aktivistlere yönelik gerçekleştirilen suikastlerin ardından geldi. Suikast iddialarını doğrulayan Irak Yüksek Bağımsız İnsan Hakları Komiserliği Üyesi Ali Beyati, ülkede 1 Ekim'den bu yana devam eden hükümet karşıtı gösterilere katılan 26 aktivistten 13’ünün Bağdat’ta diğerlerinin ise ülkenin güney bölgelerinde suikast sonucu öldürüldüğünü duyurmuştu.

Bağdat ve Necef’te yollar kapatıldı

Başbakan Adil Abdulmehdi başkanlığındaki hükümetin istifasına rağmen protesto gösterilerinin durulmadığı Irak’ın başkenti Bağdat ile Necef kentinde göstericilerin bazı anayolları trafiğe kapattığı bildirildi.

Bağdat’taki Tahrir Meydanı’nda eylemlerini devam ettiren göstericiler, siyasi partilerin gösterdiği başbakan adaylarını ise reddediyor.

Bağdat’ın en önemli anayollarından biri olan Muhammed Kasım Caddesi’ni kapatan göstericilerin ülkenin güneyindeki Necef kentinde de yolları kapattıkları bildirilirken; Kerbela’da göstericilerin valilik binasına saldırması üzerine güvenlik güçleri müdahalede bulunması üzerine yaralananların olduğu iddia edildi.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’yi istifa ettiren İşsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliği nedeniyle başlayan protesto eylemlerinde 1 ekim tarihinden itibaren bugüne dek 500’ün üzerinde Iraklı yaşamını yitirirken, 20 bin kişi yaralandı.