Irak'ta Şiiler arası anlaşmazlık nedeniyle hükümet kurulamıyor

Irak'ta Şiiler arası anlaşmazlık nedeniyle hükümet kurulamıyor

Irak’ta yeni hükümet kabinesinin Şii siyasi taraflar arası yaşanan çelişkiler nedeniyle kurulamadağı bildiriliyor. Kürt Parlamenter Dr. Meyade Necar, ise Kürtlerin katılmadığı bir kabinenin başarılı olmasının imkansız olduğu görüşünde.

Adnan Zurfi’nin hükümet kurma görevinden çekilmesi ardından, 9 Nisan’da Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Mustafa Kazımi, hala kabine listesini oluşturmuş değil. Kazımi’nin Anayasaya göre 30 gün içinde hükümeti kurması gerekiyor.

Kazımi’nin bu hafta içerisinde yeni kabineyi Parlamentoya sunması bekleniyordu. Ancak, Şii taraflar arası yaşanan çelişki ve anlaşmazlık nedeniyle hükümet kurulamıyor.

Irak Parlamentosu Kürdistan Demokrat Partisi(PDK) Parlamenteri Dr.Meyade Necar BasNews’e yaptığı değerlendirmede,  yeni kabinede bazı temel bakanlıklara kimin getirileceği konusunda Şii taraflar arası anlaşmazlık nedeniyle yeni kabinenin oylanma oturumunun ertelendiğini söyledi. Dr.Meyade Necar “Savunma ve içişleri bakanlığında kimin yer alacağı konusunda Şii siyasi taraflara arasında anlaşmazlık var. Şu an Şiiler kendi arasında çok dağınık ve hükümeti kurmak için uzlaşmaları zor görünüyor” dedi.

Dün görevinden istifa eden Irak Başbakanı Adil Mehdi, siyasi taraflara uzlaşma çağrısında bulunmuştu. Abdulmehdi, Cumhurbaşkanı Salih ile Parlamento Başkanı Halbusi'ye gönderdiği mektupta, "Nisan ayının sonuna geliyoruz ve halen hükümet kurulabilmiş değil. Bu denli sıkıntılı bir süreci, sınırlı yetkileri olan istifa etmiş bir başbakanın yönetiyor olması en kötü seçenektir.Şahısların değil, denklemlerin değişmesi için istifa ettiğini" demişti.

Kürtlerin Irak’ın en temel bileşenlerinden biri olduğunu belirten PDK Parlamenteri Dr.Meyade Necar “ Kürtlerin onaylamadığı hiçbir kabinenin başarı şansı olamaz. Geçmişte Allavi Sadr’ın desteği ile bu tür girişimlerde bulundu. Ancak başarısız oldu. Biz Bağdat’ta Kürdistan halkının anayasal haklarını koruma konusunda ısrarlıyız” ifadelerini kullandı.

Kürt parlamenter sözlerini şöyle sürdürdü: “Irak Parlamentosundaki Kürdistan fraksiyonlarının, seçim sürecinde birlikte hareket etme tavrını, eğer Kürt bakanlıklar belirlenirken de gösterirlerse başarılı oluruz. Şimdiye kadar Mustafa Kazımi, Kürdistan Bölgesi’ndeki yetkililer ve siyasi taraflarla herhangi bir görüşöe yapmış değil. En kısa sürede yapacağını umuyoruz.”