Irak'tan 'Bağımsız Kürdistan' açıklaması: Halkların geleceğini tayin etme hakkı var!

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Bağdat'taki hükümet sarayında düzenlediği basın toplantısında, bağımsız Kürdistan hakkında ''Bu konu siyasi olarak bize sunulmadı'' açıklamasında bulundu.

Irak'tan 'Bağımsız Kürdistan' açıklaması: Halkların geleceğini tayin etme hakkı var!

İbadi,Bağımsız Kürdistan hakkında yaptığı konuşmada: "Bu konu siyasi olarak bize sunulmadı. Tabii ki halkların geleceğini tayin etme hakkı var ancak bu mesele teorik boyuttadır ve atılan rasyonel hiçbir adım yok. Herkese saygı duyan ve hizmet eden Irak'tan yanayız. Tek ve birleşik Irak'ı güçlendirmek istiyoruz. Kürdistan Bölgesi ile sorunların çözümü için ortak çalışmalarımız sürüyor. İlk defa Peşmerge ve güvenlik güçlerimiz arasında işbirliği ve dayanışmada sıçrama yaşandı. Hiçbir konuyu tartışmak elbetteki yasak değil ancak yasak olan tek taraflı karar almaktır. Irak, bugün birleşmeye en yakın olduğu dönemdedir. Devleti, herkesi temsil ettiği ve savunduğu yapıya yakınlaştırmayı arzuluyoruz." yanıtını verdi.

Ülkedeki yerel ve genel seçimlerin birleştirilmesi iddiasına da değinen İbadi, "Bazı taraflar, seçimlerin birleştirilmesini istediğini açıkça ifade etti. Hükümet olarak yerel seçim tarihini 16 Eylül olarak kararlaştırdık. Yüksek Seçim Komiserliği de seçimlerin bu tarihte yapılması için çalışmalarını yapıyor ancak meclisin seçim kanunu düzenlemesi lazım ki zamanında yapılsın. Hükümet olarak seçimlerin zamanında yapılmasını istiyoruz. Güvenlik anlamında da buna hazırız." değerlendirmesinde bulundu.