İran: ABD'nin Afganistan'daki yenilgisi kalıcı barış için bir fırsat

Afganistan'da tüm büyük vilayet merkezlerinin kontrolünü ele geçiren Taliban, son olarak ülkenin başkenti Kabil'i de aldı. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Taliban'ın Kabil'i kuşattığı sırada ülkeyi terk etti.

İran: ABD'nin Afganistan'daki yenilgisi kalıcı barış için bir fırsat

Reisi: ABD'nin mağlubiyeti, Afganistan'da kalıcı barış için bir şans

İran Cumhurbaşkanı Reisi, ABD'nin Afganistan'daki mağlubiyetinin 'ülkede kalıcı barış için bir şans olduğunu' söyledi.

Çin: Afgan halkının tercihlerine saygı gösteriyoruz

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Afganistan’da büyük değişimler yaşandığı, Pekin’in Afgan halkının istek ve tercihine saygı duyduğu belirtildi.

Taliban’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’i ele geçirmesi sonrası Çin’den konuyla ilgili ilk resmi açıklama geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, bugün düzenlenen basın toplantısında, “Afganistan’da büyük değişiklikler yaşandı. Afgan halkının istek ve tercihlerine saygı gösteriyoruz.

Ülkedeki son gelişmelerin özeti:

*İlerleyişini sürdüren Taliban başkent Kabil'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdi.

*Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeden ayrıldı

*Çok sayıda ülke, Afganistan'daki personelini tahliye ediyor.

*Binlerce Afgan, Kabil'de havaalanına akın ederek ülkeyi terk etmeye devam ediyor.

Uçağın iniş takımlarından insanların düştüğünü gösteren görüntüler Afgan medyasında

Afganistan medyasında yer alan görüntülerde, ABD'ye ait bir askeri uçağın iniş takımlarına asılan yolcuların, uçak havadayken yere düştükleri görülüyor. Afgan medyasına göre 3 kişi yere düşerek hayatını kaybetti.

Görüntüler bağımsız kaynaklarca henüz teyit edilemedi.

Taliban, ToloNews televizyon kanalının binasına girdi

Afganistan’da yayın yapan özel Tolo News televizyonu, Taliban güçlerinin, yayın yaptıkları binaya girdiğini aktardı.

Tolo News televizyonun yaptığı açıklamada, “Taliban militanları, hükümet tarafından verilen silahları güvenlik servisi çalışanlarının elinden aldı, yayın yaptığımız kompleksin güvenliğini sağlama güvencesi verdiler” denildi.

Habere göre devlet televizyonunun kontrolünü ele geçiren Taliban, yayınlarda Afgan halkına sakin olma çağrıları yapıyor.

Taliban, halktan silah toplamaya başladı

Kabil'deki Taliban üyeleri, sivil halkın elindeki silahları 'artık ihtiyaçları olmayacağı' gerekçesiyle toplamaya başladı.

Reuters'a açıklamalarda bulunan bir Taliban yetkilisi, "İnsanların kişisel güvenlikleri için silah bulundurmalarını anlıyoruz. Artık güvende hissedebilirler. Masum sivillere zarar vermek için gelmedik" dedi.

Afganistan Savunma Bakanı Mohammadi: Elimizi arkamızdan bağlayıp vatanı sattılar
Afganistan Savunma Bakanı Bismillah Mohammadi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Elimizi arkamızdan bağlayıp vatanı sattılar, zengine de çetesine de lanet olsun" ifadelerini kullandı.
Paylaşımında isim vermeyen Mohammadi'nin, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinin ardından ülkeyi terk eden Cumhurbaşkanı Eşref Gani'yi kastettiği düşünülüyor.

 Arapça talib (öğrenci) kelimesinin çoğulu Taliban (öğrenciler) adını benimseyen örgüt, ülkenin güneyinde Molla Ömer Ahund liderliğinde yaklaşık 50 medrese öğrencisiyle birlikte 1994'te kuruldu. Kuruluş felsefesini de Afganistan'da İslam'a dayalı bir yönetim getirmek olarak tanımladı...