İran Cumhurbaşkanı Danışmanı: 'Irak Kürdistanı bölgede ekonomik bir kutup haline geliyor'

İran Cumhurbaşkanı Danışmanı, İran Serbest ve Özel Ekonomik Bölgeler Yüksek Konseyi Sekreteri Hüccetullah Abdulmelek, Kürdistan Bölgesi ile ekonomik ilişkileri geliştirmek istediklerini belirterek, “Irak Kürdistanı bölgede ekonomik bir kutup haline geliyor." dedi.

İran Cumhurbaşkanı Danışmanı: 'Irak Kürdistanı bölgede ekonomik bir kutup haline geliyor'
Kürdistan Bölgesi'nin Süleymaniye kentinde düzenlenen 4’üncü İran İslam Cumhuriyeti Fuarı’na katılan Hüccetullah Abdulmelek, Rûdaw ajansına Konuştu.
 
İran Cumhurbaşkanı Danışmanı Abdulmelek açıklamasında, “Irak Kürdistanı ile İran İslam Cumhuriyeti arasındaki ticaret hacmi çok yüksek. Irak Kürdistan Bölgesi Hükümeti yetkililerinin bugün açıkladığı istatistiklere göre Irak Kürdistanı ile İran arasında yıllık ticaret hacmi 6 milyar dolar” dedi.
 
"Irak Kürdistanı bölgede ekonomik bir kutup haline geliyor” diyen Abdulmelek, “İran’da üretilen ürünler için Irak Kürdistanı’nda pazar bulabilir hatta bölgedeki ülkelere de buradan ihraç edebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.
 
İki taraf arasındaki ticaret hacminin üst seviyelere çıkarılabileceğini vurgulayan İran Cumhurbaşkanı Danışmanı, şunları kaydetti:
 
“Bize göre, özellikle İran ile Irak Kürdistanı arasındaki sınırda Bane-Meriwan serbest bölgesinin resmi olarak önümüzdeki birkaç hafta içinde faaliyete açılmasıyla 6 milyar dolar seviyesini aşabilir. Serbest bölgeye yatırım imkanı sağlanacak. Ürettikleri ürünleri Irak Kürdistanı’nda pazarlamak veya bölgenin diğer ülkelerine ihraç etmek isteyen iş insanları üretimi Bane-Meriwan serbest bölgesinde yapabilecek. Ayrıca 20 yıl vergi muafiyeti ve kalıcı gümrük muafiyetinden yararlanabilecekler. İdari ve üretim maliyetleri açısından durum onlar için çok uygun ve sonrasında ürünlerini Kürdistan Bölgesi'ne taşıyıp ihraç edebilecekler. Bu gelişmelerle birlikte Irak Kürdistan Bölgesi ile İran İslam Cumhuriyeti arasındaki ticaret seviyesinin önümüzdeki yıllarda birkaç kat daha yüksek olmasını bekliyoruz.”
 
Hüccetullah Abdulmelek, “Kürdistan Bölgesi’nden Türkiye'ye petrol ihracatının askıya alınması, bu  petrolün İran üzerinden dünya pazarına sunulması için bir fırsat oluşturmaz mı?” şeklindeki soruya “Elbette Irak Kürdistan Bölgesi'nin de Türkiye gibi iyi komşuları var. Bizce Kürdistan Bölgesi jeo-ekonomik konumu nedeniyle diğer ülkelere çeşitli ürünler ihraç etme konusunda iyi bir erişime sahip. Ancak Irak Kürdistan Bölgesi'ne açılan en temel ve kullanışlı kapılardan biri İran İslam Cumhuriyeti topraklarıdır. İran'ın dünyada ve bölgemizde kuzey-güney, doğu-batı, kuzey-batı ve güneydoğu geçişlerinde temel rol oynayabilecek çok hassas ve özel bir coğrafyası var, dolayısıyla Irak Kürdistan Bölgesi İran topraklarına bel bağlayabilir” yanıtını verdi.
 
“Kürdistan Bölgesi’nden İran'a petrol boru hattı projesi neden henüz hayata geçirilmedi?” sorusuna da İranlı yetkili, “Bunlar kendi alanında uzmanların yanıtlaması gereken konular ve Petrol Bakanlığı'nın bunlara cevap vermesi gerekiyor çünkü programlarının ne olduğunu bilmiyorum” sözleri ile yanıt verdi.