Mardin Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Doğan: Zeytin’in anavatanı Mezopotamya'dır

Mardin Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Doğan: Zeytin’in anavatanı Mezopotamya'dır

Mardin’in Derik ilçesi sadece Anadolu’da değil dünyada en çok zeytin çeşidinin yetiştirildiği yerdir. Mezopotamya bölgesi zeytin çeşitleri anlamında zengin bir coğrafya. Suriye’ye kadar uzanan bu bölge birçok zeytin çeşidini bünyesinde barındırıyor. Derik’te yetiştirilen ve Xilxali diye en çok bilinen zeytin çeşidi, en pahalı zeytin çeşidi. Hem damak tadı olarak, hem de yağ ve asit oranı yüzde 0.8 ile kalitesi onaylanan bir çeşit olarak biliniyor.

Bölge çiftçilerinin yaşadığı üretim zorluklarından, zeytin üreticileri de paylarına düşeni alıyorlar.

Bas Gazetesi’ne konuşan Mardin Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Erkan Doğan, devlet desteğinin azalmasından dolayı her sene üretimin giderek düştüğünü, pazar ve sulama sorunu ile birlikte çiftçilerin zor günler yaşadıklarını söylüyor. Bu sene üretimi geliştirmek amacıyla Mardin İl Tarım Müdürlüğü ve Derik Kaymakamlığı ile birlikte bir proje geliştirdiklerini de sözlerine ekleyen Doğan, “Bu proje sera projesidir. Projenin amacı bölgeye has zeytin fidanlarını üretip üreticiye uygun bir fiyata geri dönüşünü yapmaktır. Bu proje yaklaşık 800 bin liralık bir projedir. Amaç üretimi geliştirmek ve fidanları üreticiye ulaştırıp ekimini sağlamak” diyor.

Dicle Kalkınma Ajansı’na sundukları bir diğer projeyi de aktaran Doğan, zeytin kontinü makinası alımı ile kendi bünyelerinde zeytinyağı üretimi yapabileceklerini de söylüyor. Bu sene yağışların iyi olması sebebiyle üretimde artış beklediklerini de belirten Doğan sözlerini şu şekilde tamamlıyor: “Bölgeye has Xilxali zeytinimiz en pahalı zeytin olup üreticinin elinde kalmıyor. Zeytinin anavatanı Mezopotamya’dır. Sadece Derik değil Antep bölgesi de buna dâhildir. Bundan 3-5 sene öncesine kadar da kimse pek tanımıyordu. Biz de zeytinlerimizi tanıtmak için Almanya Organik Tarım Fuarı’na gittik ve birçok platformda zeytinimizin tanıtımını yaptık.”

Derik Zeytin Çeşitleri

Xilxali, Zoncuq, Gûleki, Kejik, Belloti, Mazi, Gûrseki, Melkebâzi, Melemeli ve Axliş