İran: Kürdistan Bölgesi ile iyi ilişkilerimiz var

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Kürdistan Bölgesi ile iyi ilişkilere sahip olduklarını belirterek, Erbil’e yönelik füze saldırısının ise “ulusal güvenliğin sağlanması” amacıyla yapıldığını savundu.

İran: Kürdistan Bölgesi ile iyi ilişkilerimiz var

Sözcü Kenani, Tahran’da düzenlediği haftalık basın toplantısında İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun Erbil’e yönelik balistik füze saldırısı hakkında konuştu.

İran resmi ajansı IRNA’nın haberine göre Kanani, İran'ın Irak’a ilişkilerinin güçlü, sağlam ve çok yönlü bir işbirliğine dayandığını söyledi.

Kürdistan Bölgesi ile de iyi ilişkileri olduğunu vurgulayan Kenani, “Buna rağmen ne yazık ki bu yıllarda bu coğrafyadan İran’a yönelik objektif tehditler yöneltilmiştir. İran'ın bu bölgelerdeki güvenlik önlemlerine kayıtsız kalamaması doğaldır. Ulusal güvenliğimiz hükümetin ve silahlı kuvvetlerimizin kırmızı çizgisidir” dedi.

“Irak'ın ulusal egemenliğini, istikrarını ve güvenliğini savunduklarını” öne süren Kenani, Erbil’e yönelik saldırıyı, “İran'ın İsrail'in Erbil'deki güvenlik karargâhına yönelik eylemi, Irak'a ve onun güvenliğine ve egemenliğine karşı bir eylem değil, İran'ın ulusal güvenliğini tehdit edenlere karşı mücadeleyi amaçlayan bir eylemdir. İran, Iraklı yetkililere defalarca gerekli uyarıları yapmış ve İran'ın ulusal güvenliğinin sağlanmasının kırmızı çizgimiz olduğunu söylemiştir” sözleri ile savundu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun 15 Ocak günü başkent Erbil’i 11 balistik füze ile hedef aldı. Füzelerin 5’i Kürt iş insanı Peşrew Dizayi’nin evine isabet etti.

Saldırılarda Peşrew Dizayi, 25 Ocak'ta bir yaşına basacak olan kızı Jina Dizayi, misafiri Iraklı iş insanı Kerem Mikhail ile Filipinler vatandaşı bir çalışan yaşamını yitirdi, 16 kişi de yaralandı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Erbil’de Mossad karargahını hedeflediklerini iddia etti.

Ancak sivilleri hedef alan bu saldırı Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümetleri tarafından reddedilerek sert bir şekilde kınandı.

Başkan Mesud Barzani, “Bu haksızlık ve zulme karşı daha fazla sessiz kalamayız. Artık sabrımızın bir sınırı var” sözleri ile sert bir şekilde saldırıyı kınadı.

Başbakan Mesrur Barzani de Erbil'e yönelik balistik füze saldırılarını “hiçbir nedeni olmayan namertçe bir saldırı” olarak nitelendirdi ve “Bu dayanaksız saldırılar hiçbir şekilde cevapsız kalmamalı” dedi.

Irak hükümeti saldırı sonrası Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine şikayet gibi kanuni yollara başvurulacağı belirtilirken, İran'ın Bağdat'taki Maslahatgüzarının dışişleri bakanlığına çağrılarak protesto notası verildiği bildirilmişti.

İran, Mart 2022'de de Kürd iş isanı Şeyh Baz Berzenci'nin Erbil'deki evini hedef almış ve yine "Mossad üssü" vurduğunu iddia etmişti.