İran, Rojhılatlı partilerin silahsızlandırılması konusunda BM'den yardım istedi

İran resmi medyası, İran'ın Irak büyükelçisinin Rojhılatlı partilerin silahsızlandırılmasında yardım etmesi için BM’nin Irak Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert'ten yardım istediğini bildirdi.

İran, Rojhılatlı partilerin silahsızlandırılması konusunda BM'den yardım istedi

İran'ın Irak Büyükelçisi Mohammed Kazım Sadık, Perşembe günü Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert ile bir araya geldi.

İran'ın Irak Büyükelçisi, görüşmede Jeanine Hennis-Plasschaert'e, Rojhılatlı (Doğu Kürdistan) partilerin "tehditlerine" karşı Tahran'ın Birleşmiş Milletler ile işbirliği yapmasına ihtiyacı olduğunu söyleyerek yardım istedi.

İran daha önce de, Irak  ve Kürdistan Bölgesi hükümetlerinden Kürdistan Bölgesi'ndeki Rojhılatlı partilerini silahsızlandırmasını istemişti.

İran hükümeti, silahsızlandırılmadıkları takdirde Rojhılatlı partilerin kamplarına ve üslerini bombalamakla tehdit etmişti.

Geçen yıl Irak ile İran arasında kısmen Rojhılatlı partilerin silahsızlandırılmasını da içeren bir güvenlik anlaşması imzalandı.

İran'a göre bu partiler protestolara öncülük ediyor

Tahran’da Jina Emini isimli Kürt kızının ahlak polisleri tarafından darp edilmesi sonrası Saqiz başta olmak üzere Rojhılat’ta yayılan eylemlerin arkasında Rojhılatlı partilerin olduğunu ileri süren İran, Kürdistan Bölgesi’ndeki üsleri ve kamplarını yoğun şekilde bombalamıştı.

"Kürdistan Bölgesi topraklarını İran ile savaş alanına çevirmek istemiyoruz"

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Rûdaw’a konuşan İran Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-İ) Sözcüsü Xalid Ezizi,  "Şu ana kadar bu konuyu  sonlandıracak bir mutabakat sağlanmış değil. Ancak Kürdistan Bölgesi Yönetimi ve Bağdat ile aynı çizgideyiz, farklı çözümler tartışılıyor. İran çeşitli taleplerde bulundu. Biz Kürdistan Bölgesi ve Irak topraklarını İran'la savaş alanına çevirmek istemiyoruz" dedi.