İran’da 5 kentte hükümet karşıtı protesto eylemleri

İran’da birçok kentte işçi ve öğrencilerin düzenlediği hükümet karşıtı protesto eylemleri devam ediyor.

İran’da 5 kentte hükümet karşıtı protesto eylemleri

İran’da birçok kentte işçi ve öğrencilerin düzenlediği hükümet karşıtı protesto eylemleri devam ediyor.

İran’ın birçok merkezinde öğrenciler, esnaf, emekli askerler, emekli öğretmen, emekli sağlık çalışanları ve mühendisler alanlara çıkarak protesto eylemleri düzenledi. 

Tahran’da emekli öğretmen, emekli askerler, emekli sağlık çalışanları, Mexazin Şirketi’nde çalışan işçiler Qezwin Kaymakamlığı önünde eylem yaptı. İsfahan’daki çiftçiler, Tahran Üniversite öğrencileri ve belediyede çalışan mühendisler de eylemler yaptı.

Hükmetin verdiği sözleri tutmamasına tepki gösteren Tahran’daki emekli askerler, devletin yıllarca kendilerine sözler verdiğini ancak hala evsiz olduklarını belirtti. Emekliler, ev yapmaları için arsa dahi verilmediğini söyledi.

Mexazin Şirketi’nde çalışan 80 işçi, maaşları verilmediği için Qezwin Kaymakamlığı önünde eylem başlattı. Şirketin işletmede küçülmeye gitmesi nedeniyle işçilerin sözleşmeleri sonlandırıldı ve işçiler işsiz kaldı. Yaşam standartlarının çok kötüye gittiğini söyleyen işçiler, ailelerinin ihtiyaçlarını dahi karşılayamadıklarını söyledi.

 “Yoruluyoruz, savaşıyoruz ve hakkımızı alacağız” sloganıyla eylem başlatan İsfahan’daki çiftçiler, taleplerinin yerine getirilmemesine ve su sorununun çözülmemesine tepki gösterdi. Çiftçiler, su sorununun çözülmesini istedi.

İran’ın başkenti Tahran'da meclis önünde toplanan emekliler, yasal haklarının dikkate alınmamasını ve maaşlarının yetersizliğini protesto etti.

Başta emekli öğretmenler ve hemşireler olmak üzere onlarca emekli başkent Tahran'daki meclis binası önünde gösteri düzenledi.

"Enflasyon ve pahalılık halkın başına bela" şeklinde sloganlar atan onlarca emekli, "Ayrımcılık yerine hukuku uygulayın." yazılı dövizler taşıyarak, maaşlarının artırılmasını istedi.

Öğrenci eylemleri de devam ediyor

25 Aralık’ta Tahran’da bir öğrenci otobüsünün Bilim ve Araştırma Üniversitesi’nde kaza yapması sonucu 10 öğrencinin yaşamını yitirdiği, 27 öğrencinin yaralandığı olaya tepki gösteren öğrenciler eylemlerine devam ediyor. Öğrencilerin olayın sorumlusu olarak İran rejimini görüyor.