İran'dan Rojhılatlı partilere ilişkin açıklama

İran , Rojhılatlı (Doğu Kürdistan) partilerin silahsızlandırılmasına ilişkin süreyi uzatmayacaklarını

İran'dan Rojhılatlı partilere ilişkin açıklama

 İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Rojhılatlı (Doğu Kürdistan) partilerin silahsızlandırılmasına ilişkin süreyi uzatmayacaklarını Irak ve Birleşmiş Milletlere ilettiklerini açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani Tahran’da düzenlediği rutin haftalık basın toplantısında, Irak hükümetiyle varılan anlaşma gereğince muhalif grupların silahsızlandırılarak, üslerini tahliye etmeleri ve Irak hükümetinin belirlediği kamplara taşınması gerektiklerini söyledi.

İran Dışişleri Bakan Sözcüsü, anlaşmanın uygulanması konusunda belirlenen sürenin 19 Eylül 2023 tarihinde sona erdiğini, bu süreyi hiç bir şekilde uzatmayacaklarını belirterek bu konuyu Irak hükümeti ve Birleşmiş Milletlere ilettiklerini kaydetti.

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri ile  Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı 19 Mart 2023’te Irak Başbakanı Sudani başkanlığında Bağdat’ta Rojhılatlı partilerin Kürdistan Bölgesi’ndeki faaliyetlerini de içeren bir güvenlik protokolü imzaladı. Protokol, iki ülke arasındaki sınırların güvenliğinin korunmasına ilişkin kararları içeriyordu.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, 11 Temmuz’da yaptığı bir açıklamada Eylül ayına kadar silahsızlandırılmamaları halinde Kürdistan Bölgesi’nde kampları bulunan Rojhılatlı Kürt partileri “daha yoğun şekilde” hedef alacaklarını söylemişti.