İran'ın sinsi planı, Süleymaniye Bölgesini Yemen'e çevirmek istiyor

İslami gelenekten gelen siyasi yorumcu Soran Sêwkanî, İran’ın Yemen’de desteklediği Husilere benzer silahlı bir gücü Süleymaniye’de de oluşturmayı hedeflediğini ileri sürdü.

İran'ın sinsi planı, Süleymaniye Bölgesini Yemen'e çevirmek istiyor

İslami gelenekten gelen siyasi yorumcuSoran Sêwkanî, İran’ın Yemen’de desteklediği Husilere benzer silahlı bir gücü Süleymaniye’de de oluşturmayı hedeflediğini ileri sürdü.

BasNews’e Kürdistan Bölgesi'nde son dönemde yaşananları değerlendiren siyasi gözlemci Soran Sêwkanî,  İran’ın Süleymaniye Vilayeti’ni  Kürdistan Bölgesi’nden  Koyê  ilçesini de Erbil’den koparmayı hedeflediğini söyledi.

“İran,  Husileri nasıl Yemen’in başına bela ettiyse, Süleymaniye halkını da Kürdistan Bölgesi’ne karşı kışkırtıyor” diyen Soran Sêwkanî, 2015’de gelişen olaylarda göstericilerin taş kullanırken, Ranya’daki son olaylarda göstericilerin elinde silah bulunmasını bölgede yeni bir dönemin başladığının işareti olarak değerlendirdi.

PKK’nin de Türk devletini tahrik ederek Güney Kürdistan’a çekmek istediğine dikkat çeken Soran Sêwkanî “PKK’nin bu girişimi de İran’ın kışkırtmasıyla oluyor” dedi.

 Kürt siyasi yorumcu Soran Sêwkanî İran’ın bölgede karışıklık yaratarak, Bağdat’ın Kürdistan Bölgesi’ni işgal etmesini  zemin sunduğunu belirtti.

YNK’nin yeni yeni olaylar karşısında sirkelenerek kendine geldiğini ifade eden Soran Sêwkanî “YNK kendi kontrolündeki bölgelerde altan alta nasıl bir örgütlenmenin olduğunu yeni farkediyor. Çünkü eğer olaylar kontrolden çıkarsa kimin bölgeye müdahale edeceği belirsiz” şeklinde konuştu.

Irak Başbakanı Haydar İbadi Kürdistan Bölgesi’nde meydana gelen olaylara ilişkin,  vatandaşların zarar görmesi halinde Kürdistan Bölgesi’ne müdahale edeceklerini açıklamıştı.

Irak Parlamentosu Goran Hareketi Grup Başkanvekili Emîn Bekir ise İbadi’nin bu açıklamasına ilişkin “Bu açıklama halkı korumak için değil, Süleymaniye’yi işgal etmeinin planıdır” demişti.