iran'ın Suudi Arabistan saldırıları tescillendi!

iran'ın Suudi Arabistan saldırıları tescillendi!

Suudi Arabistan’a yapılan saldırılarda İran silahlarının kullanıldığı uluslararası olarak doğrulandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, geçen yıl Suudi Arabistan’a yapılan dört saldırıda kullanılan kıtalararası balistik füze ve insansız hava araçlarının “İran menşeli” olduğunu ve İran tarafından ithal edilen veya İran’da üretilen bileşenler içerdiğini doğruladı.

Şarku’l Avsat’ın Fransız Haber Ajansı’ndan (AFP) naklettiğine göre bu doğrulama, BM Genel Sekreteri tarafından dün (Perşembe) BM Güvenlik Konseyi’ne teslim edilen ve 2015’te İran ile yapılan nükleer anlaşmaya ilişkin onaylanan 2231 sayılı kararın uygulanmasına ilişkin raporda geldi. BM raporunda, Mayıs 2019’da Suudi Arabistan’ın orta bölgesindeki Afif petrol rafinerisine, geçtiğimiz Eylül ayında Abkayk ve Hureys’e, Haziran ve Ağustos 2019’da ise Abha Uluslararası Havalimanı’na yapılan saldırılarda kullanılan kıtalararası balistik füzelere ait enkazın ve kullanılan insansız hava araçlarının incelenmesiyle ilgili detaylara yer verildi.

Raporda, “BM Genel Sekreterliği, dört ayrı saldırıda kullanılan kıtalar arası balistik füzelerin veya bunların yapımında kullanılan bazı bileşenlerin İran menşeli olduğuna inanıyor” ifadelerine yer verildi. Mayıs ve Eylül 2019’da Suudi petrol rafinerilerine yönelik saldırılarda kullanılan insansız hava araçlarıyla ilgili olarak ise, “Genel Sekreterlik, aynı şekilde, saldırılarda kullanılan insansız hava araçlarının veya bunların yapımından kullanılan bazı parçaların İran menşeli olduğuna inanıyor” ifadeleri kullanıldı.

Eylül 2019’da Saudi Aramco’ya bağlı petrol rafinerisini hedef alan saldırılar, tesiste yangınların çıkmasına ve dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısının üretiminin yarıya düşmesine ve büyük bir zarara sebep oldu. ABD, Fransa, Almanya ve İngiltere saldırıdan İran’ı sorumlu tuttu.

BM’ye sunulan raporda, “silahların veya bunların bazı bileşenlerinin (İran menşeli) ya da İran üretimine benzer özelliklere sahip olduğu” belirtildi. Ayrıca, 25 Kasım 2019 ve 9 Şubat 2020’de Yemen açıklarında ABD’liler tarafından engel olunan silah ihracatına işaret edilerek ve bu silahların darbeci Husi milislerine gönderildiğine inanıldığı ifade edildi. Rapor, 2016, 2017 ve 2018’de üretilen füze rampalarına ve Şubat 2016 ile Nisan 2018 arasında İran’a teslim edilen optik hedefleme ekipmanlarına da dikkati çekiyor.

BM Genel Sekreteri, söz konusu silah ve ekipmanların bazı parçalarının, “2231 sayılı BM kararı dikkate alınmadan yapılmış olabileceğini” belirterek, bu parçaların “bazılarının 2019’da Suudi Arabistan’a yapılan saldırılardan sonra ele geçirilen unsurlarla aynı veya benzer özellikler taşıdığını” belirtti.

Raporda ayrıca, İran’ın uzaya uydu göndermesinin, nükleer anlaşmada yer alan 2231 sayılı kararla bağdaşmadığı yönündeki Batılı ülkelerin düşüncelerine de yer verildi.