İran'la uçuşlar için tarih verildi, Rusya ile Libya krizinde çelişen açıklamalar

   İran'la uçuşlar için tarih verildi, Rusya ile Libya krizinde çelişen açıklamalar

Libya üzerinden Rusya ile diplomasi trafiği artarken, ateşkes konusuna bir anlaşmazlık yaşanıyor. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun pazar günü gerçekleşmesi beklenen Türkiye ziyaretleri sürpriz bir şekilde ertelendi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak bir basın açıklamasında karşılıklı uçuşların 1 Ağustos'ta başlayacağı duyurulurken Rusya ile Libya konusundaki yaşananlar da gündeme geldi.

Çavuşoğlu, “Rusya ile farklı taraflarda olduğumuz açık. Ateşkes konusunda kriz çıktı yorumları yapılmasın. Görüşmenin ertelenmesi kararını birlikte aldık” ifadesini kullandı. 

Ancak, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye ziyaretlerinin neden ertelendiği sorusu karşısında yorum yapmadı. Bu sorunun Rusya Dışişleri’ne iletilmesini istedi.

Sputnik'in aktardığına göre Peskov, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nun dün için planlanan görüşmelerinin, "Libya konusundaki görüş ayrılıkları nedeniyle mi ertelendiği" sorusuna şu yanıtı verdi:

“Biliyorsunuz ki dışişleri bakanlarının gerçekleşen ya da gerçekleşmeyen görüşmeleri hakkında benim yorumda bulunmam doğru olmaz. Zira bu tamamıyla meslektaşım Maşa Zaharova’nın (Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova) alanına giren bir konu. Düşünüyorum ki bu konudaki sorularınızı çabucak yanıtlayacaktır.”

Öte yandan Çavuşoğlu, İran'la ilişkilerde son durum hakkında ise, şunları kaydetti:

“İki ülke ilişkileri ve bölgesel konuları ele aldık. Bir İran ziyaretimiz vardı sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde pandemi sebebiyle bunu ertelemek zorunda kalmıştık. İran ile sınırları açtık, 1 Ağustos’ta uçuşlar başlıyor. Bu ziyareti en kısa sürede gerçekleştireceğiz. Özellikle Astana formatında dönem başkanlığı İran’da idi bu zirvenin de gerçekleştirilmesine çalışacağız. İnşallah İran’da gerçekleştireceğiz. Astana ve Soçi için çaba harcıyoruz."

Zarif de şunları söyledi:

“İran’a yönelik tek taraflı yaptırımlara karşıyız. Biz her zaman diyalog içerisinde olmalıyız. Diplomatik taşınmazlarla ilgili bir anlaşma imzaladık. Bu konu ile ilgili vatandaşlarımıza inşallah yakın zamanda yardımcı olacağız. Türkiye’ye doğalgaz akışı yeniden başlayacak. Suriye’de kalıcı barış için önce sanal ortamda ardından İran’da bir toplantı düzenleyeceğiz.”