IŞİD’in Kerkük’e saldırıları arttı; Kakei Kürtler göç ediyor

Irak ordusu ve Haşdi Şabi’nin 16 Ekim 2017’de işgal ettiği Kerkük’te IŞİD son aylarda yeniden saldırılarını arttırdı. Saldırılar nedeniyle Kakei Kürtler köylerini boşaltmak zorunda kalıyor.

IŞİD’in Kerkük’e saldırıları arttı; Kakei Kürtler göç ediyor

Kerkük’ün Dakuk ilçesi çevresinde güvenlik güçleri ile sivil halk, son dönemlerde artan IŞİD saldırılarının hedefi oluyor. Örgüt mensupları ayrıca halktan zorla haraç ve vergi alıyor. Haziran ayında IŞİD’in bölgede düzenlediği 6 saldırıda 7 polis hayatını kaybetti, 3 polis ile 2 sivil de yaralandı.

K24’ün haberine göre; Kerkük asayişinden elde ettiği bilgilere göre saldırılar roket, bombalı tuzak ve uzun namlulu silahlarla düzenleniyor. En son Hasan Şelal köyünde düzenlenen saldırı sonrası şiddetli çatışma yaşandı ve 2 sivil yaralandı. Güvenlik güçleri saldırıların önüne geçmek için devriyelerini sıklaştırdı ancak saldırılar devam ediyor.

Dakuk Kaymakam Vekili Lwis Fendi, bölgedeki tehlikeye dikkat çekerek, “Dakuk’un güney ve batısında IŞİD hücreleri aktif halde. Bölgedeki güvenlik güçleri, güvenlik boşluğunu doldurmaya yetmiyor. Bu yüzden IŞİD sızma yapıp saldırılarda bulunuyor. IŞİD bölgede halktan yüklü miktarda para alıyor ve zekat talebinde bulunuyor” dedi.

IŞİD’in baskı ve saldırıları, Kürt köylüleri, özellikle de Kakei Kürtleri göçe zorluyor. Şimdiye kadar bölgede 10 Kakei köyü boşaltıldı.