İspanya ile Katalonya gizli pazarlık mı yapıyorlar?

İspanya ile Katalonya gizli pazarlık mı yapıyorlar?

1 Ekim'de gerçekleşen bağımsızlık referandumu sonrasında bağımsızlık ilan etmesi beklenen Katalonya ile İspanya arasında gizli pazarlık yapılmakta olduğu iddia ediliyor.

Cumhuriyet gazetesinden Nilgün Cerrahoğlu'nun İspanyol kaynaklarına dayanarak verdiği bilgiye göre, İspanya basınında, referandum sonrasında bağımsızlığı deklare edeceğini söyleyen Katalan lider Carles Puigdemont ile İspanya Başbakanı Mariano Rajoy Brey'de görülen sessizlik gizli bir pazarlığın yapılmakta olduğu şeklinde yorumlanıyor.

Cerrahoğlu, Republica gazetesi genel yayın yönetmeni Pablo Sebastian'ın durumu şöyle yorumladığını aktarıyor:  

"Gerek Başbakan Rajoy, gerek Katalan lider Puigdemont sessizliğe gömüldü. Arka planda gizli müzakerelerin yürütüldüğüne dair söylentiler var. Puigdemont bağımsızlık deklarasyonunu, sürekli erteliyor. Sözde oylamanın ertesindeki 48 saatte, bu deklarasyonu yapacaklardı. Ama ayak sürçüyorlar. Büyük bankalar ve şirketlerin, kaos haftasından sonra Barselona’dan ayrılmaya başlaması, ayırılıkçıları gafil avladı. Puigdemont’un selefi olan bir önceki Katalan lider Artur Mas, Financial Times’a ‘bölgenin bağımsızlığa hazır olmadığını’ beyan etti. Bu ayrılıkçılar arasında çatlakların olduğunu gösteriyor. Hava sanki dönüyor!”