İsrail Meclisi’nde 'Ermeni Soykırımı tanınsın' teklifi

İsrail’de bir grup muhalefet partisi milletvekili, 1915 olaylarının “Ermeni Soykırımı” olarak resmen tanınması ve her 24 Nisan'da anma günü düzenlenmesini öneren bir yasa tasarısını Parlamentoya sundu. Benzer bir tasarı, İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda da görüşülecek.

İsrail Meclisi’nde 'Ermeni Soykırımı tanınsın' teklifi

Jeruselam Post’un haberine göre, tasarı, milletvekilleri Ya'acov Margi, Haim Biton, Moshe Arbel, Yuli Edelstein, Israel Katz ve Yoav Kish tarafından sunuldu.

Ancak bu İsrail Parlamentosu'na (Knesset) sunulan ilk tasarı değil.

Haziran 2018'de milletvekili Meretz MK Tamar Zandberg, 1915 olaylarının "Ermeni Soykırımı" olarak tanınmasını öngören yasa tasarısını parlamentoya sunmuş, ancak dönemin İsrail hükümetinin karşı çıkmasıyla gündem düşmüştü.

2019'da, Yair Lapid ve Gideon Sa'ar gibi Parlamentonun tanınan simaları tasarıya desteklerini dile getirmiş, ancak yine de hükümetten beklenen desteği alamamıştı.

İngiltere Parlamentosu da benzer bir tasarıyı görüşecek

Öte yandan “Ermeni Soykırımı”nın tanınmasına ilişkin bir tasarı da İngiltere Parlamentosu'nda görüşülecek.

Ermenistan Devlet Radyosu’nun, İngiltere’deki Ermeni Ulusal Komitesi'nin açıklamalarına dayandırdığı haberine göre, İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda yasa tasarısının ilk oylaması bugün yapılacak.

Tasarı Muhafazakar Parti Milletvekili Tim Lafton tarafından sunuldu.

Ermeni Ulusal Komitesi'nden yapılan açıklamada "Tasarı bu aşamayı geçerse Büyük Britanya Ermeni Soykırımı'nın resmi olarak tanınmasına bir adım daha yaklaşacak" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada tasarının şu üç maddeden ibaret olduğu vurgulandı:

“1-  1915-1923'te Osmanlı İmparatorluğu topraklarında Ermenilere yönelik katliamın resmen soykırım olarak nitelendirilmesi.

2 - Ermeni Soykırımı kurbanlarının anısına her yıl anma töreni düzenlenmesi ve soykırım kurbanlarının anılması.

3. Ermeni Soykırımı, çağdaş insan hakları ihlalleri ve savaş suçları hakkında kamuoyunun bilinçlendirilmesi.”