İsrail, Türkiye'nin Rojava’ya yönelik operasyonuna karşı çıktı

İsrail’in Türkiye'nin Rojava’ya operasyon yapmasına karşı olduğu ve bu konuda ABD’den Türkiye’ye baskı yapmasını istediği öğrenildi.

İsrail, Türkiye'nin Rojava’ya yönelik operasyonuna karşı çıktı

İsrail ile Türkiye'nin ilişkileri normalleştirme kapsamında görüşmeler yürüttüğü bir dönemde İsrail tarafı Türkiye'nin Suriye kuzeyine bir operasyon yapmamasını istedi.

Axios’a konuşan İsrailli iki yetkili, İsrail'in son haftalarda Biden yönetimine "Türkiye'nin Rojava’da Kürt güçlere karşı başka askeri bir operasyonu gerçekleştirmemesine" dair baskılar yaptığını söyledi.

İsrail'in Ulusal Güvenlik Danışmanı Eyal Hulata'nın ABD'li mevkidaşı Jake Sullivan'a yaptığı çağrıda, Rojava’da yeni bir Türk müdahalesinin Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) büyük ölçüde zarar vereceğine ve bunun uzun vadede İran'ın bölgede yayılımına yol açabileceğine dair endişeler dile getirildi.

Sitede, İsrail yönetiminin, Suriye'de artan İran nüfuzuna karşı DSG’yi müttefik olarak değerlendirdiği de belirtildi.

ABD, İran ve Rusya da Türkiye müdahalesine karşı

ABD Başkanı Joe Biden haziran ayı sonunda gerçekleşen NATO zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Rojava’ya yönelik yeni bir operasyon başlatmamasını talep etmişti.

İran lideri Ali Hamaney, geçtiğimiz gün Erdoğan'a Türkiye'nin yeni askeri operasyonunun yalnızca Suriye ve Türkiye'ye değil bölgeye de zarar vereceğini belirtmişti.

Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentyev, Rojava ve Suriye’nin kuzeyine olası askeri operasyonunun, "durumu tırmandırıp, istikrarsızlığı arttıracağını” belirterek “bunu akıllıca bulmadığını” ifade etmişti.