KDP'den KCK iddialarına yanıt: Bize sataşmaktansa Türkiye ile sorunlarınızı çözün

KDP'den KCK iddialarına yanıt: Bize sataşmaktansa Türkiye ile sorunlarınızı çözün

 Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) KCK’nin Zine Wertê’de konuşlanan Peşmerge Güçleri’ne yönelik iddialarına ilişkin yazılı açıklama yaparak PKK’nin yüzlerce köyde hayatın durmasına neden olduğunu, Kürdistan Bölgesi’ne sataşmaktansa Türkiye ile sorunlarını çözmesi gerektiğini vurguladı.

KCK’nin Kürdistan Bölgesi ve Perşmerge Güçleri’ni yönelik iddialarının asılsız olduğunu belirtilen açıklamada, “Cuma günü (17.04.2020) KCK tarafından Zine Wertê’ye ilişkin yayımlanan yazılı açıklamada Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) yönelik asılsız iddialar öne sürülmüştür” ifadelerine yer verildi.

Kürdistan Bölgesi halkı PKK yüzünden büyük maddi ve insani bedeller ödediği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Söz konusu iddiaların tamamını şiddetle reddedenken Zine Wertê’ye yerleştirilen Peşmergelerin Kürdistan Bölgesi Hükümeti Peşmerge Bakanlığı’na ait olduğunun altını çizmek istiyoruz. Söz konusu güç Koronavirüs salgını önlemleri kapsamında hükümet tarafından çıkarılan kararlar çerçevesinde Peşmerge Bakanı’n talimatlarıyla bölgeye yerleştirilmişlerdir.

Bölgedeki Peşmerge’ler KDP Peşmerge’leri değil Kürdistan Bölgesi Peşmerge güçleridir. Onlar Kürdistan halkının çıkarlarını korumak için verilen kararları uyguluyorlar.

Kürdistan Demokrat Partisi her zaman Kürt siyasi parti ve örgütlerin mücadelesine saygı duymuş, Kürt halkının siyasi ve medeni haklarını desteklemiştir.

“PKK Kürdistan Bölgesi’ne saygı duymuyor”

PKK’nin istediği yere güç göndererek Kürdistan Bölgesi’nin içişlerine karışmayı sıradan bir adım olarak görüyor ancak Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin kendi toprakları üstünde kendi yetkilerini kullanmasını a normalmiş gibi görmesini şaşkınlıkla takip ediyoruz.

Maalesef PKK’nin şimdi ve geçmişte Kürdistan Bölgesi’ne yönelik davranışlarını sataşıcı ve haylazca olarak nitelendiriyor, hiçbir şekilde Kürdistan Bölgesi’nin kurum ve kuruluşları, emniyet ve vatandaşların huzuruna saygı duymadığını belirtmek isteriz.

“PKK yüzünden büyük maddi ve insani bedeller ödemiştir”

PKK’nin davranışları nedeniyle Kürdistan Bölgesi’ndeki binlerce köyde yaşam normale dönemedi, binlere vatandaşın yaşamına engel olmuştur. Kürdistan Bölgesi halkı PKK yüzünden büyük maddi ve insani bedeller ödemiştir.

“PKK bize sataşacağına gidip sorunlarını  Türkiye’yle çözsün”

KDP ve Kürdistan Bölgesi’nin hoşgörü anlayışı nedeniyle bugüne kadar PKK’nin sınır aşan davranışlarına karşı müsamaha gösterilmiştir.

PKK’nin başındakiler Kürdistan halkının bu tutumunu takdir ederek Kürdistan Bölgesi’nin durumunu göz önünde bulundurmalıydı. En azından yıllardır Kürdistan Bölgesi’nde PKK’nin varlığını kabul eden vatandaşlar ve kurumlara saygı göstermeliydi.

PKK, Türkiye ile çatışma ve savaş içerisinde, bu nedenle bize sataşıp Kürdistan topraklarında problem yaratmaktansa gidip Türkiye ile sorunlarını hal etsin.”