Kemal Kurkut'u vuran polisin tutuklanması talebi reddedildi

Diyarbakır’daki Newroz kutlaması sırasında Kemal Kurkut’u öldüren ve tutuksuz yargılanan polis Y.Ş.'nin tutuklanması talebi reddedildi.

Kemal Kurkut'u vuran polisin tutuklanması talebi reddedildi

Diyarbakır’daki Newroz kutlaması sırasında Kemal Kurkut’u öldüren ve tutuksuz yargılanan polis Y.Ş.'nin tutuklanması talebi reddedildi.

Diyarbakır’da 21 Mart 2017’de düzenlenen Newroz kutlamasına katılmak üzere Malatya’dan kente gelen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’u alanın girişinde kurulan kontrol noktasında öldüren polis memuru Y.Ş. hakkında “Olası kastla öldürme” suçundan müebbet hapis istemiyle açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Y.Ş.’nin tutuklanmasına dönük talep bir kez daha Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Duruşma 20 Eylül’e ertelendi.

Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmanın başlaması öncesinde adliye binası önü ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Duruşmada Kemal Kurkut'un annesi Secan Kurkut ve kardeşi Ferhat Kurkut müşteki olarak yer alırken, Kurkut'un yakınları, HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp, İHD Eş Genel Başkan Yardımcısı Raci Bilici, HDP ve DBP il yöneticileri ile çok sayıda kişi izleyici olarak katıldı.

Tutuksuz sanık polis Y.Ş. ise, duruşma salonuna hakim ve savcıların kullandığı bölümden alındı. Salonda da sanığın etrafında yine polislerce adeta etten duvar örüldü.

Duruşma,  tanık olarak mahkeme çağrılan polislerin ifadesiyle başladı.

Kemal Kurkut’u vuran polis Y.Ş.’nin tutuklanmasına dönük talep bir kez daha Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Duruşma 20 Eylül’e ertelendi.

Ne olmuştu?

Kemal Kurkut, 21 Mart 2017 tarihindeki Diyarbakır Newrozu’nun kutlandığı Newroz Parkı’na gelmek isterken üzeri yarı çıplak olmasına rağmen “canlı bomba şüphesi” iddiasıyla polisin açtığı ateşle vurularak öldürülmüştü. Soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı iddianameyi cinayetin üzerinden 7 ay geçtikten sonra tamamlamış, iddianamede sanık polis Y.Ş.’nin “olası kastla adam öldürmek” suçundan müebbet hapis istemiyle yargılanması istenmişti. Davanın iddianamesini kabul eden Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hazırladığı tensip zaptında, müebbet hapis ile yargılanacak polis Y.Ş. hakkında tutuklama kararı verilmemişti. 14 Aralık 2017’de görülen davanın ilk duruşmasında sanık polis, savunmasında 3 ay boyunca açığa alındığını, şu anda ise görevde olduğunu söylemişti. Duruşmada savcının, sanığın tutuklanması yönündeki talebine rağmen mahkeme sanığın tutuksuz yargılanmasına karar vermişti.