Kerkük’te 40’tan fazla Kürt genci gözaltına alındı

Irak Anti Terör güçlerinin Kerkük’te 40’tan fazla Kürt gencini gözaltına aldığı bildirildi.

Kerkük’te 40’tan fazla Kürt genci gözaltına alındı

Edindiği bilgiye göre dün göstericilere karşı orantısız güç kullanan Irak güvenlik güçleri, bugün 40’tan fazla Kürt gencini gözaltına aldı.

Gözaltına alınan gençlerden birinin babası K24’e yaptığı açıklamada, gençlerin Terör Maddesi’ne göre mahkemeye çıkarılacağı bilgisini aldıklarını söyledi.

Yakınları, gözaltına gençlerin nereye götürüldüklerini bilmediklerini ve kendileriyle iletişim kuramadıklarını belirtti.

Dün gece ilan edilen sokağa çıkma yasağının bugün kaldırılmasının ardından Irak güçleri zırhlı araçlarla Kürt mahallelerine konuşlanmıştı.

Yaklaşık bir haftadır Haşdi Şabi’ye bağlı bir grup, dayatmacı Kerkük yönetiminin desteğiyle bazı Arap ve Türkmen gruplarla birlikte Kerkük-Erbil yolunu trafiğe kapatarak sürücülere ve vatandaşlara engel çıkarıyordu.

Dün Kerküklü Kürtler yolun açılması için gösteri düzenleyince Iraklı güçler sert müdahalede bulunarak kargaşaya yol açtı. Protestolar üzerine Haşdi Şabi bölgeyi boşaltarak kurulan çadırı kaldırdı.

Göstericilere açılan ateş sonucu 4 Kürt sivil şehit olurken, 15 sivil de yaralandı.

Kerkük’te neler yaşandı?

Kerkük’te 16 Ekim 2017'de kente giren Irak ordusu ile Heşdi Şabi güçleri Kürdistan Demokrat Partisi’ne ait binayı boşaltıp Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı.

Irak vilayetleri ve Kerkük’te 18 Aralık 2023'te yapılacak il meclis seçimleri öncesinde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, binanın tekrardan KDP’ye devredilmesi talimatını vermişti.

Bu kararın ardından 25 Ağustos günü karargahın önünde çadır kurup nöbet tutan bir grup Heşdi Şabi taraftarı ve çevre kentlerden getirilen Araplar, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapatmıştı.

Bu durumun ardından dün Kürtler, Rahimawa bölgesinde toplanarak gösteri düzenleyerek Erbil-Kerkük yolunun açılmasını istedi.

Kürt göstericilerin daha önce yolları kapatan eylemcilerin bulunduğu alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri ateş açtı. Olaylar esansında 4 kişi hayatını kaybederken 3’ü polis 15 kişi de yaralandı.