“Kerkük’te Kürtler dışında, bütün bileşenlerin silahlı güçleri var”

“Kerkük’te Kürtler dışında, bütün bileşenlerin silahlı güçleri var”

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Kerkük 3’üncü Örgütlenme Ofisi Sorumlusu Dr. Mihemed Xurşid yaptığı açıklamada, Kerkük’te Kürtler dışında Şii, Suni ve Türkmen bileşenlerin kendi silahlı güçleri tarafından korunduğuna dikkat çekti.

Basnews'te yer alan haberde, Dr. Mihemed Xurşid şunları söyledi: “Irak’ta iktidar olan bütün hükümetler Arap aşiretleri Kerkük kent sınırlarına yerleştirmeyi amaç edindiler. Bundan sonrada bölgeyi koruma adı altında değişik isimler altında oluşumlara gittiler. Örneğin; 1960’larda ‘Milliyetçi Bekçiler’ adı altında kurdukları silahlı güçler 2003’e kadar devam etti.”

Dr. Xurşid açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Şu an Kerkük’te varolan Şii, Suni ve Türkmen bileşenlerin kendilerini koruma adı altında bir çok silahlı gücü bulunmakta. Bu konuda savunmasız olan tek bileşen Kürtler.”

Kürdistan Bölgesi Hükümetinin ve Peşmerge güçlerinin bölgedeki istikrarına yönelik rolüne dikkat çeken Dr. Mihemed Xurşit açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: “Kürdistan Bölgesi Hükümeti Görüşmeler Heyeti aracılığı ile sürekli olarak diplomatik görüşmelerine devam ediyor. Aynı şekilde Peşmerge Bakanlığı’da bölgenin istikrarı için görüşmelerini sürdürüyor. Bölgede varolan istikrarsızlık ve güvenlik zaafiyetlerinin ortadan kaldırılması için Peşmerge güçlerinin bu alanlara dönmesi gerekli. Zaten Peşmerge güçleri dönmeden bu bölgelerde istikrar ve huzurun sağlanmasıda mümkün olamayacaktır.”