Sidekan’daki Irak ve PKK toplantısının vurulduğu' saldırının ayrıntıları

Sidekan’daki Irak ve PKK toplantısının vurulduğu' saldırının ayrıntıları

Sidekan’daki bombardımanda kurtulan askerler, saldırının PKK’lilerle yapılan görüşmenin ardından gerçekleştirildiğini, Irak ordusundan iki üst düzey Kürt komutanın yanı sıra PKK’li bir yönecinin hayatını kaybettiğini belirtti.  

Türkiye'ye ait silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) dün Erbil’in Soran ilçesine bağlı Sidekan kasabasında düzenlediği saldırıda Irak Sınır Muhafızları (IBP) 2’inci Sınır Tümen Komutanı Muhammed Reşid Süleyman ile 2’inci Sınır Tümen Komutanlığına bağlı 3’üncü Birlik Komutanı Yarbay Zübeyir Hali Taceddin hayatını kaybederken Yarbay Hüsameddin Abdurrahman Hasan ve bir asker de yaralandı.

Saldırıda hayatını kaybeden subaylarla yaralı askerler olay yerinden alınarak Sidekan Hastanesine getirildi.

Irak Sınır Muhafızları 2’inci Sınır Tümeninde yörevli Yarbay Muhsin Aziz, “Biz Irak ordusu mensuplarıyız. Türk uçakları Bêrmey Dindaran bölgesinde bizi hedef aldı. İki şehit verdik” dedi.

Saldırıdan yaralı kurtulan askerler, Irak Sınır Muhafızları’nın Sidekan ve Hacı Omeran kasabası sınırlarında yeni karakol kurduğunu, önceki gece Sidekan ilçesi Bradost bölgesinde PKK’lilerin kendilerine taciz ateşi açtığını söyledi.   

Irak Sınır Muhafızları birliği komutanları, tansiyonu düşürmek için PKK’lilerle görüşmek istedi. Bu amaçla Bêrmey Dindaran köyü yakınlarında PKK’lilerle görüşme gerçekleştirildi.

Saldırı anında bölgede bulunan Ethem Bas da, “Saat 15:00 sıralarında görüşme bittikten sonra Sınır Muhafızları komutanları otomobillerine binerken bombardıman oldu. Olay yerinde üç kişi hayatını kaybetti, iki kişi de yaralandı. Hayatını kaybedenlerden ikisi Sınır Muhafızları’ndan Kürt komutanlardı. Ayrıca PKK’lilerden de Heval Egid adında bir sorumlu hayatını kaybetti. Daha sonra PKK’liler gelip cenazesini aldı” dedi.

Saldırıya ve kayıplara ilişkin şu ana kadar PKK’den herhangi bir açıklama yapılmadı.

Ne olmuştu?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) 17 Haziran’da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Haftanin bölgesinde “Pençe-Kaplan” adıyla operasyon başlatmıştı. Operasyon kapsamında sınırdan 15 kilometre kadar içeri gelen TSK unsurları birçok tepede üstlenmiş durumda.

TSK’ya ait savaş uçakları ve SİHA’lar bu süreçte ayrıca Haftanin, Metina, Gare, Zap, Avaşin, Hakurk, Kandil ve Süleymaniye kırsalında birçok defa hava saldırısı düzenledi.

Duhok’un Amediye ilçesine bağlı Şeladize kasabasında gerçekleştirilen ve 3 sivilin hayatını kaybetmesine neden olan bombardımanın ardından 1 Temmuz’da Irak Sınır Muhafızları, Zaho sınırındaki Kela Şabanike, Siyare Bena ve Kela Dêrê tepelerine konuşlandı.

Irak Sınır Muhafızları sınır bölgelerinde çatışmaların sivillere zarar vermesini önlemek amacıyla Metina ve Sidekan bölgelerine de güç gönderdi.  

Operasyonların başlangınından bu yana Türkiye ilk defa Irak ordusu mensuplarını hedef aldı.

Bağdat’tan sert tepki

Irak Sınır Muhafızları’na yönelik saldırıya tepki gösteren, Bağdat bunu "Türkiye'nin drone aracılığıyla yaptığı açık bir saldırı" şeklinde değerlendirdi.

Irak Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türk ordusunun Irak toprakları içerisindeki ihlalleri, Irak'ın egemenliğine yönelik tehlikeli bir ihlaldir, kınıyoruz ve Ankara'yı tüm askeri operasyonlarını durdurmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Irak Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklama ile, Sınır Muhafızlarını hedef alan saldırıyı kınanırken, Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yarın Bağdat'a düzenleyeceği ziyaretin iptal etti.

"Türkiye'nin mütekerrir askeri ihlalleri Irak egemenliğini, uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletler sözleşmesini ihlal etmektedir" denilen açıklamada, Irak topraklarına giren Türk kuvvetlerininin geri çekmesi talep edildi.

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'ne protesto notası verileceği belirtilen açıklamada, "Türkiye'nin ihlallerine karşı açık ve birden fazla seçeneğimiz bulunuyor" denildi.

TSK’nın Kürdistan Bölgesi topraklarına müdahalesine karşı çıkan Bağdat daha önce iki kere Türk Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.(rudaw)