Kobani: Dış güçlerin müdahalesi Kürtler arası müzakereleri olumsuz etkiliyor

Kobani: Dış güçlerin müdahalesi Kürtler arası müzakereleri olumsuz etkiliyor

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi (Mazlum Kobani), Türkiye’nin ‘Güvenli Bölge’ konusundaki taahhütlerini yerine getirmediğini söyledi.

DSG’ye yakınlığıyla bilinen ‘Syrian Democratic Times’ sitesine röportaj veren Mazlum Kobani, Türkiye’yi ‘Güvenli Bölge’de verdiği taahhütlerini yerine getirmemekle suçladı.

ABD’nin arabuluculuğuyla DSG’nin anlaşmadaki bütün maddeleri yerine getirdiğini ifade eden Kobani, ancak anlaşmadan birkaç saat sonra ağır bir savaş ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

PYD ile ENKS arasında geçtiğimiz ay başlatılan müzakerelere ilişkin konuşan Kobani, “Kürtler arası birlik çok zor çünkü yabancı güçler müzakerelerde negatif rol görüyor ”dedi.  

Kobani şunları söyledi:

“Kürtler arası diyaloğu, Suriye’de çözüme ulaşmanın anahtarı olacak. Kürtlerin arasında birliğin sağlanması zor, çünkü dış güçlerin buna müdahalesi süreci olumsuz etkiliyor. Ancak bu girişimi başarılı kılmak için Amerikalı müttefiklerimizle ve diğer uluslararası organlardan destek alarak çalışıyoruz. Şimdiye kadar iki taraf arasında ortak bir politik vizyon benimsemek için anlaşmaya vardık ve takip adımlarını tamamlamaya çalışıyoruz.”

Demokratik Suriye Güçleri Basın Merkezi tarafından yayınlanan bir bildiride, PYD ile ENKS arasında başlatılan Kürtler arası müzakerenin Mazlum Kobani’nin talebi doğrultusunda olduğu belirtildi.

Kobani daha önce de Rojava’daki Kürtler arasında yürütülen diyaloga ilişkin yaptığı açıklamada, “Diyalogun ilk aşaması başarılı bir şekilde sonuca ulaşmıştır, birlikte başarıp tarih yazacağız” demiş.

Çeviri Kaynak Rudaw