Körfez ülkeleri, Suriye'nin Arap Birliği'ne dönüşünü görüşmek üzere toplanıyor

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreterliği Suriye'nin Arap Birliği'ne dönme olasılığını görüşmek üzere toplantı çağrısında bulundu.

Körfez ülkeleri, Suriye'nin Arap Birliği'ne dönüşünü görüşmek üzere toplanıyor

Katar Dışişleri Bakanlığı, Şam üzerinde on yılı aşkın süredir devam eden tecridin hafiflemeye başlamasıyla birlikte üst düzey yetkililerin bu hafta sonu Suriye'nin Arap Birliği’ne dönüşünü görüşmek üzere Suudi Arabistan'da bir araya geleceğini söyledi.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid El Ensari, toplantıya Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri olan Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Irak ve Ürdün'den bakanlar ve üst düzey yetkililerin davet edildiğini söyledi.

Toplantı Cuma günü Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde gerçekleştirilecek.  

AFP'nin aktardığına göre Ensari, yerel basına verdiği brifingde, yaklaşan toplantının temel amacının "Suriye'deki durumu görüşmek olduğunu" söyledi.

Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkeleri, Suriye yönetimi ile silahlı örgütler arasında 2011 yılında başlayan savaşta cihatçıları desteklemiş ve Suriye, Arap Birliği'nden ihraç edilmişti. Şam hükümeti de daha sonra Suudi Arabistan'ın bölgesel rakibi İran'dan destek almaya başlamıştı.

Arap Birliği'nin Mayıs ayında Riyad'da bir zirve yapması ve gündemde Suriye'nin birliğe dönüşünün olması bekleniyor.

Beşar Esad'ın zirveye katılıp katılmayacağına dair teyitli bir bilgi yok, ancak katılması durumunda bu bölge ülkeleri arasındaki ilşkilerin normalleşmesine yönelik en önemli adım olacaktır.

6 Şubat'ta Türkiye ve Suriye'nin bazı bölgelerini etkileyen büyük depremler, Arap dünyasını zaten savaştan zarar görmüş Suriye’ye yardım elini uzatmaya sevk etti.

Trajedinin ardından Suudi Arabistan, bekleyen insani meseleleri ele almak için Arap ülkeleri arasında Suriye'nin izolasyonunun sona erdirilmesi ve diyaloğa dönüşün gerekliliği konusunda fikir birliği oluştuğunu söyledi.

Körfez İşbirliği Konseyi, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden oluşuyor. Umman, son on yılda Suriye ile diplomatik bağlarını koparmayan birkaç ülkeden biri oldu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ayrıca geçen ay BAE'yi kez ziyaret ederek Şam ile Körfez ülkeleri  arasında yakın bağlar olduğunu gösterdi.

Katar daha önce Esad ile ilişkileri normalleştirme niyetinde olmadığını belirtmiş ve diğer ülkeleri de normalleşme adımlarından caydırmıştı. Bakanlık Sözcüsü Ensari, Doha'nın pozisyonunun değişmediğini, ancak Arap ülkeleri arasında ortaya çıkan fikir birliğine dahil olduğunu belirtti.