Kulis: DEM Parti'den AK Parti'ye 3 şart

AK Parti ile DEM Parti’nin yerel seçimler öncesi görüştüğü iddiası yeniden gündemde. İddiaya göre DEM Parti’nin AK Parti’den 3 talebi oldu. AK Parti’nin bu talepleri reddetmesi üzerine DEM’in Başak Demirtaş’ı aday gösterdiği iddia ediliyor.

Kulis: DEM Parti'den AK Parti'ye 3 şart

Başak Demirtaş’ın bugün adaylıktan çekildiğini açıklaması iki parti anlaşmaya mı vardı? sorusunu akıllara getirdi.

Cumhuriyet’in haberine göre başkent kulislerinde de uzun süredir “AK Parti ile DEM arasında, resmi bir nitelik kazanmamış görüşmeler yürütüldüğü” iddiaları konuşuluyor.

Yerel seçimlere az bir süre kala söz konusu iddialar yeniden gündeme gelmeye başladı.

DEM Parti’nin, “İstanbul’da aday çıkarmama karşılığında AK Parti’den üç istekte bulunduğu ancak AK Parti’nin bu üç isteği de “geri çevirdiği” belirtiliyor.

DEM Parti’nin AK Parti’den “Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın kazanılması halinde, iktidarın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atamaması, cezaevinde bulunan ve durumu ağır olan bazı tutukluların salıverilmesi ve PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’a uygulanan tecritin kaldırılması yönünde taleplerde bulunduğu” iddia ediliyor.

"Başak Demirtaş öne sürüldü"

Ancak AK Parti’nin DEM’in bu üç isteğine, “Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve diğer belediye başkan adaylarının sicili temiz olması, yasa dışı  örgütlerle iltisaklı olmaması ve işbirliğinde bulunmaması halinde zaten belediyelere kayyım atanmadığı, Türkiye’nin terörle mücadelede kat ettiği mesafe ortadayken, Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılamayacağı ve durumu ağır olan bazı tutukluların salıverilmesinin mümkün olmadığı ancak durumlarının sağlık raporu ile kesinleşmesi halinde, prosedür gereği cezalarının ev hapsine çevrilebileceği” yanıtını verdiği öne sürülüyor.

DEM Parti’nin, taleplerinin AK Parti tarafından kabul edilmemesi sonrasında ise geçen günlerde, “AK Parti’ye karşı İBB başkan adayı olarak eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın adaylığını öne sürdüğü”  konuşulmuştu.

Ancak Başak Demirtaş bugün yaptığı açıklamada aday olmayacağını duyurmuştu.