‘Kürdistan Bölgesi’nde kesilen ağaçlar Türkiye’ye götürülüyor’

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile PKK arasında Kürdistan Bölgesi sınırlarında yaşanan çatışmalar nedeniyle bölgenin doğası tahrip oluyor.

‘Kürdistan Bölgesi’nde kesilen ağaçlar Türkiye’ye götürülüyor’

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Parlamentosu Milletvekili Rêving Hırori, “Türk askeri Güney Kürdistan sınırları içerisinde konuşlandığı yerlerde kale gibi cepheler yapıyor. Türk askerleriyle birlikte bölgeye gelen çeteler ağaç keserek hırsızlık yapıyor.  Sınırda ‘Nizare Tayê’ denilen bölgede yoğun bir orman vardı. Sabahtan akşama kadar gezseydiniz ağaçların yoğunluğundan güneşi göremezdiniz. O bölgede ağaçlar tamamen kesilmiş. Geverok-Zaho bölgesinde Türk askerinin geldiği yerlerde de ağaçlar tamamen kesilmiş” dedi.

Reving Hırori, TSK’nin yerleştiği bölgelerde hemen yol yapım çalışmalarına başladığını söyledi.

“Türk askerinin girdiği yerlerden çıkmadığını” belirten Hırori, Türk askerinin yerleştiği bölgelerde ağaçların kesildiğini ve bölgenin doğasının tahrip edildiğini ifade etti.

“Korucu-çeteler, şirketlerle irtibat halinde ağaçları kesip Türkiye’ye götürüyor”

Hırori, “Aldığımız bilgilere göre askerlerle birlikte gelen korucu-çeteler, muhtemelen şirketlerle irtibat halinde ağaçları kesip Türkiye’ye götürüyor” diye konuştu.

Bu arada çatışmaların yoğunlaştığı Keste bölgesinde ormanalık alanda çıkan yangın devam ediyor. Yangının köylerine yaklaşmasını engellemeye çalışan köylüler, top atışlarının yangına neden olduğunu belirtiyor.

Said Kesteyi, “Türkiye ilk önce köy çevresine top atışları yaptı ve bu devam etti. Bir milano topu hayvanlarımızın otlandığı alana düştü” ifadelerini kullandı.

TSK ile PKK arasında şiddetli çatışmalar Keste köyü sınırlarında devam ediyor. Türkiye bölgeyi yoğun top atışlarına tutması sonucu Keste köyü, Qumriye boğazı, Müslüman Çelkê köyü ile Hristiyan Çelkê köyü sınırlarında bağ ve bahçelerde yangın meydana geldi.

Hristiyan Çelkê köyü muhtarı Yuhana Hoşaba, “Köyün üst tarafında 15 eski evin olduğu yer tamamen boşaltıldı. Bağ ve bahçeleri tamamen yandı” diye konuştu.

Sadece Keste köyü sınırlarında bin 600 dönüm bağ, bahçe ve ormanlık alanın yandığı öğrenildi.

TSK 23 Nisan'da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde yer alan Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da PKK’ye karşı “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla kara ve hava harekatı başlatmıştı.

/Rudaw