Kürt bakan açıkladı: Irak sadece bu ayın maaşlarını temin edebilecek

Kürt bakan açıkladı: Irak sadece bu ayın maaşlarını temin edebilecek

Irak İmar, İskan ve Belediye Bakanı Bengin Rekani, devletin kasasında yalnızca bir aylık memur ve çalışan maaşlarını ödeyek kadar para bulunduğunu söyledi.

Petrol fiyatlarındaki düşüş ve devletin kasasında yeterli bütçenin bulunmaması nedeniyle Bağdat hükümeti memur ve çalışanlarının maaşlarını geçiktiriyor. Bu durumda Kürdistan Bölgesi’ne aylık gönderilen bütçe payı da beklemiş durumda.

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan Irak İmar, İskan ve Belediye Bakanı Bengin Rekani, “Halihazırda Maliye Bakanlığı’nın kasasında sadece bu ay memur ve çalışanların maaşlarına yetecek kadar para var. Önümüzdeki ay için ayrılan herhangi bir bütçe yok. Mevcut durumda Kürdistan Bölgesi’nin payına düşen kısmın gönderilmesi konusunda Bağdat hükümetine baskı var. Ancak önümüzdeki ayın bütçesi büyük ihtimalle Kazımi kabinesine bırakılacak” dedi.  

Irak hükümetinin ekonomik krizin yükünü hafifletebilmesi için önünde birkaç seçenek bulunuyor. Bunlardan biri Merkez Bankası’ndan borç almak, bir diğeri ise memur ve çalışanların maaşlarında kısıtlamaya gitmek.

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu üyesi Şerwan Mirza, Kürdistan Bölgesi’ndeki memur ve çalışanların maaşlarının Irak’ınkilerle birlikte ödeneceğini söyledi.

Mirza, ekonomik krizin aşılması için Kürdistan Bölgesi’nin petrol gelirlerini Irak Devlet Petrol Pazarlama Şirketine (SOMO) ödeyeceğini ve bu şekilde merkezi hükümetin yükünü hafifleteceğini vurguladı.

Şerwan Mirza, “Büyük bir ihtimalle Irak hükümeti Merkez Bankası’ndaki 71 milyar dolarlık yedek rezervinden 36 milyar dolarını kullanacak. Bu şekilde 10 ay da Bağdat hükümeti maaş sıkıntısı yaşamayacak” dedi.

Irak hükümeti her ay maaşlar için 4 trilyon dinar (3 milyar 352 milyon dolar) harcıyor. Ancak petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle hükümet mevcut giderin 3’te 1’ini karşılayamıyor.

Rudaw