Kürt Bayrağı'na son şeklini veren ve uluslararası standartlara kimin kavuşturduğunu biliyor muydunuz?

Kürt Bayrağı'na son şeklini veren ve uluslararası standartlara kimin kavuşturduğunu biliyor muydunuz?

Bir ulusun sembolleri, tüm dünyaya o ulusun değerlerini, tarihini anlatır. Kürdistan bayrağı da taşıdığı renklerle dünyaya, Kürt halkının mücadelesini, bilhassa devletleşmeye çok yakınlaştığı bir sırada geleceğe olan umudunu  ve barışçıl duyguları içeren mesajlar vermektedir. Kürdistan bayrağının uluslararası standartlara kavuşma sürecini, bu süreci bizzat yönetmiş olan ünlü tarihçi Mehrdad M. R. Izady anlatıyor. Zira, Kürt Bayrağını uluslararası standartlara kavuşturan ekipten çok az Kürt haberdar.

Renkler Türkiye Kürtlerine ait, İran ya da Irak değil

Mehrdad M.R. Izady, kendisinin standart bir hale getirdiği bayrak dizaynındaki renklerin İran ya da Irak Kürtlerinden değil, Türkiye Kürtlerinden geldiğini söylüyor. Ala Rengîn'deki parlayan güneşin kırmızı, beyaz ve yeşil şeritlere uzandığı şekliyle ilk olarak Türkiye'de 1920'lerde Xoybûn örgütü ve Ağrı Kürt Cumhuriyeti tarafından kullanıldığı anlatıyor.  

"Ancak bugün onu düzenli şekilde kullanan Irak ve İran Kürtleri, bu dizaynın ortaya çıktığı modern Türkiye Kürdistanı'ndaki Kürtler değil."

Bayrağın bugünkü dizaynı, 1998-99'da İzady ve çalışma arkadaşları Dilan Roşani ile Diljen Eliasi tarafından tamamlanmış. Kürtlerin, Irak'ta uçuşa yasak bölgede kendi fiili yönetimlerini kurmaya çalıştıkları, farkındalık ve ulusal gururun güç kazandığı bir süreçte başlamış.

Kürt ekip, dünyanın önde gelen bayrak ve bayrakla ilgili bilgileri araştıran ve belgeleyen bir araştırma kurumu olan Bayrak Enstitüsü (The Flag Institute) ile temas halinde çalışmış. Enstitü ile gerçekleşen çalışmaya ait karşılıklı iletişim bilgileri de mevcut. 

Geometrik ölçüler, boyut ve renkler

Bu çalışma sırasında, onları en fazla güneşin konumu ve boyutları uğraştırmış. Enstitü güneşin boyutlarının küçültülmesi ve ışınlarının azaltılmasından yana iken, kendisinin güneş ışınlarının her üç renge ulaştığı dizaynı tarihsel açıdan daha doğru ve önemli gördüğünü ifade ediyor İzady ve ekliyor: 

21 rakkamı bir fikrin bir varlığın yeniden doğuşunu temsil eder

"Çünkü 21 sıradışı bir rakkam. Kürdistan'daki Yarsanizm, Alevilik, Ezidilik gibi tüm dini inançlarda anlamlı bir yere sahip. 21 rakkamı ve onun temsilleri, bir fikrin bir varlığın yeniden doğuşunu temsil eder. Bu, pek çok zorluklardan sonra yeniden doğan Kürt ulusunun bayrağıdır.

Renklerin anlamı ve Kürt Bayrağının ayrıcalığı

 Kırmızı, beyaz, yeşil ve altın sarısı resmi renkler olarak önerildi ve enstitü tarafından da kabul edildi. Elimden geldiğince, şu anda Kürdistan'ın farklı parçalarını idarelerinde bulunduran bölge devletlerinin bayraklarında bulunan renk düzenlemesine karşı çıktım. Daha önce seçilen renk düzenlemesi Macar ve İtalyan bayraklarında bulunan düzenleme idi.

Kürdistan bayrağını Orta Doğu'da biricik kılan sarı güneşidir, geleceğe doğru parlayan ışınlarıyla tüm Kürtlerin kalbinde özel bir yere sahiptir. Güneşin altın sarısı rengi de Orta Doğu'daki bayraklar içinde ayrı bir yere sahip. Hiçbirinde bu renk yok."

Kırmızı rengi, özgürlük yolundaki Kürt mücadelesinde dökülen kanları simgeliyor. Beyaz, barış ve eşitliği; yeşil ise Kürdistan'ın dağlık coğrafyasını.

Izady, Roshani ve Eliasi'nin son şeklini verinceye kadar, 1991 Kürt ayaklanmasından sonra Kürdistan Bölgesel Yönetimi "güneşli bayrağı" kullanmış.

Türkiye ve Suriye Kürtleri üzüyor

Izady, son olarak itiraf ediyor: "Her seferinde, haberlerde Kürtlerin gururla bu uluslararası standartlara sahip Kürt Bayrağına sahip çıktıklarını görmez beni çok sevindiriyor. Ancak Türkiye ve Suriye Kürtlerinin ise, son zamanlarda ortaya çıkmış hiç bir temeli olmayan bir dizaynı kullandıklarını görmek de aynı şekilde üzüyor. Bu Kürtleri bölmeye hizmet ediyor."