Kürt çiftçi hükümeti 46 milyon dolar ödemeye mahkum etti

Faris Hüseyin adlı Kürt çiftçi, iki gönüllü avukat ile birlikte adliye koridorlarında 9 ay süren yoğun çabaların ardından Irak hükümetini Kürt çiftçilere borcu olan 46 milyon doları ödemeye mahkum etti.

Kürt çiftçi hükümeti 46 milyon dolar ödemeye mahkum etti

 Faris Hüseyin adlı Kürt çiftçi, iki gönüllü avukat ile birlikte adliye koridorlarında 9 ay süren yoğun çabaların ardından Irak hükümetini Kürt çiftçilere borcu olan 46 milyon doları ödemeye mahkum etti.  

Irak Tücaret Bakanlığı ekonomik kriz ve IŞİD’le savaşı bahane ederek 2014, 2015 ve 2016 yıllarında Kürt çiftçilerden alınan ürünün karşılığını ödemedi.

Kürt çiftçi Faris Hüseyin’in Bağdat Temyiz Mahkemesi’nde sürdürdüğü hukuk mücadelesi, Bağdat hükümetinin ödemeye yanaşmadığı borçları tekrar gündeme getirdi.   

Hüseyin, kendisi ile gönüllü çalışan iki avukatla birlikte Temyiz Mahkemesi ve ilgili bakanlıkların koridorlarında 9 ay boyunca çabaladı. Mahkeme, 15’inci oturum sonunda çiftçilerin leyhine karar verdi.

Süreç hakkında Rûdaw’a konuşan Faris Hüseyin, 9 ay önce ellerindeki belgelerle birlikte borçlarını almak için Irak Ticaret Bakanlığı’na başvurduklarını ancak Bakanlığın kendilerine “bu parayı ödeme yetkisine sahip değiliz” dediğini söyledi.

Hüseyin, “Bakanlığa borçlarımızın ödenmesi için 15 gün süre tanıdık. Aksi taktirde konuyu mahkemeye taşıyacağımızı söyledik. Belirttiğimiz sürede ödeme yapılmayınca Ticaret Bakanı ve Irak Tahıl Şirketi hakkında suç duyurusunda bulunduk” dedi.

 14’üncü oturumda Ticaret Bakanlığı borçları ödememek için bazı belgeler sunduğunu dile getiren Hüseyin, “Ancak son oturumda biz bu belgeleri çürüttük. Elimizde Bakanlıkla imzalanan anlaşmaların metni vardı. Ikincisi silolara verdiğimiz tahıl testedilmiş ve onay almıştı. Üçüncüsü ise o tahılın kullanıldığına dair belgemiz vardı. Bu yüzden mahkeme bizi haklı gördü” dedi.  

Bağdat Temyiz Mahmekesi, Bağdat hükümetinin Kürdistan Bölgesi çiftçilerine olan borcun 554 milyar dinarlık (46 milyon 166 bin dolar) kısmını 2 ay içerisinde ödenmesine hükmetti.

Mahkeme kararına göre, belirlenen sürede para ödenmezse Bağdat bu paranın %5’ine denk gelen 27 milyar dinarlık (225 bin dolar) bir tazminat ödemeye mahkum olacak.

İşe başlarken üç çiftçi arkadaşının vekaletini üstlendiğini dile getiren Faris Hüseyin, dava sürecinde Kürdistan Bölgesi’nde kendileri gibi mağdur olan tüm çiftçilerin  temsil ettiklerini ifade etti.

Firis Hüseyin ile gönüllü bir şekilde davaya müdahil olan avukat Rebin Şemami, “Yasalara göre bu karar devletin borçlu olduğu Kürdistan Bölgesi’ndeki diğer tüm çiftçileri kapsıyor. Kürt çiftçiler bu kararı emsal alarak tek bir oturumda diğer haklarını da talep edebilecek” dedi.

Mahkeme kararından sonra Irak Ticaret Bakanı Muhammed Haşim, hükümete yazılı bir dilekçe sunarak Kürt çifçilere ödenmesi gereken 2014, 2015 ve 2016 yıllarına ait toplam 554 milyar 885 milyon dinarın temin edilmesini istedi.

Faris Hüseyin ve avukatlar, hükümetin bu defa da ödemeye yanaşmaması halinde konuyu Federal Mahmekesi’ne, uluslararası FAV örgütüne ve hatta Birleşmiş Milletler’e (BM) taşıyacaklarını belirtti.

Bağdat’ta bulunan Kürt yetkililerin konu hakkındaki çabalarında değinen Hüseyin, “Dört yıldır burada onlardan haklarımızı temin etmelerini bekliyoruz ama bunu yapamadılar. Biz kendi çabamızla Irak hükümetini hakkımızı ödemeye mecbur ettik, Cumhurbaşkanı Berhem Salih değil” dedi.