Kürt diasporasından Belçika'daki olaylara ilişkin açıklama

Kürdistan Diasporası Konfederasyonu (Konfederasyona Rewenda Kurdistanî), Belçika'da bir Kürt aileye yönelik ırkçı saldırıyı kınayarak, "Avrupa'nın başkentinde böyle bir olay kabul edilemez" dedi. Konfederasyon Kürt gençlerine de tepkilerini şiddete başvurmadan göstermeleri ve kışkırtmalara gelmemeleri çağrısı yaptı.

Kürt diasporasından Belçika'daki olaylara ilişkin açıklama

24 Mart'ta Başkent Brüksel’e yaklaşık bir saat kadar uzaklıktaki Heusden-Zolder'de Newroz kutlamasından dönen Kürtlere saldırı düzenlenmiş, büyüyen olaylar Houthalen-Helchteren ilçesine de sıçramıştı.

Kürdistan Diaspora Konfederasyonu yaşanan ırkçı saldırı ve sonrasında meydana gelen olaylara  ilişkin bir açıklama yayınladı.

Açıklamada "Kürdistan bayrağı taşıyan ve Kürt kıyafetleri giyen bir grup Kürt genci, Newroz'u kutlamak için Loven sokaklarında yürüyüş yaptı. Türk ırkçıları bir Kürt ailenin evini saldırarak, evin çevresini kuşattı. Polisler aileyi ırkçılardan korudu. O saldırıda ailenin evinin camları kırıldı. Leuven'deki bu olay Hassel ve Brüksel gibi şehirlere de sıçradı. Aşırı Türk grubunun saldırıları birkaç gündür devam ediyor. Bu saldırıda Belçika'daki merkezimizin 2 üyesi de yaralandı" denildi.

Her türlü çatışma ve çelişkinin çözümünde şiddete başvurulmasını reddettiklerini belirten Kürdistan Diaspora Konfederasyonu, faaliyetlerinde demokratik ve barışçıl yöntemleri esas aldıklarını kaydetti.

Newroz'u kutlamanın her Kürt vatandaşının meşru bir hakkı olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kimsenin Newroz kutlamalarını engellemeye hakkı yoktur. Kürtlere yönelik ırkçı saldırıları kınıyoruz. Böyle bir olayın Avrupa'nın başkentinde gerçeklemesinin kabul edilmesi mümkün değildir. Belçika'da yaşayan Kürtler de Belçika yasalarına uygun hareket etmeli, ırkçı saldırılara karşı hoşnutsuzluklarını yasal çerçevede göstermelidir. Dükkanlara veya kamu mallarına saldırmak  Kürtlere  ve Belçika halkına değil, ırkçılara hizmet etmektedir."

Kürt gençlerinin kışkırtmalara, provokasyonlara gelmemesi gerektiği konusunda uyaran konfederasyon, tepkilerin demokratik, barışçıl ve yasal çerçevede gösterilmesi çağrısı yaptı.

Açıklamada “Kürt gençliği şiddet içeren yöntemlerden uzak durmalı, ırkçılara zemin hazırlamamalıdır” denildi.

Kürtlerin her daim barışçıl bir halk olduğu dile getirilen açıklamada, Türk ailelerine de çocuklarını Kürtlere karşı şiddet kullanmalarının önüne geçme çağrısı yapıldı.

 Kürdistan Diaspora Konfederasyonu Belçika güvenlik güçlerine, aşırılıkçı yanlısı Türk  gruplarının Kürtlere yönelik ırkçı saldırılarını engellemesi ayrıca provokasyon yapanların gerekli yasal cezaya tabi tutulması istendi.