Kürt liderlerin fotoğrafları 3. Kızıldeniz Uluslararası Film Festivalinde

Kürt liderlerin resimlerinin de yer aldığı ‘Irak’ın Gizli Güzelliği’ belgeseli 3. Kızıldeniz Uluslararası Film Festivalinde gösterime girdi.

Kürt liderlerin fotoğrafları 3. Kızıldeniz Uluslararası Film Festivalinde

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen 3. Kızıldeniz Uluslararası Film Festivali devam ediyor.

Festivalde ödül için yarışan  ‘Irak’ın Gizli Güzelliği’ isimli belgeselde Iraklı ünlü fotoğraf sanatçısı Latif Ani’nin Irak ve Güney Kürdistan’da farklı zamanlarda çektiği fotoğraflara yer veriliyor.

Belgeselin hazırlığını ve yönetmenliğini 110'dan fazla uluslararası ödül kazanmış Kürt yönetmen Sahim Omar Halifa üstlendi.

 2020’de çekilen belgeselden bir yıl sonra “Fotoğrafın babası” unvanı ile tanınan sanatçı Latif Ani hayatını kaybetti.  

Film sanatçının hayatına odaklanıyor ve hayatının önemli aşamaları yine kısmen Kürtlerle olan ilişkisi, aynı zamanda Kürdistan'a dair görüşleri ele alınıyor.

Kürt yönetmen Sahim Omar Halifa ve Latfi Ani

Begesel hakkında Rûdaw’a konuşan yönetmen Sahim Omar Halifa, filmin yapımına Fransa, Belçika ve çeşitli kanalların destek verdiğini ve filmin 3-4 Aralık’ta  Kızıldeniz Festivali'nin Yeni Perspektif bölümüne katılacağını söyledi.

Latif Ani, Güney Kürdistan'ı ziyaret ederek aralarında Kürt liderlerin olduğu çok sayıda fotoğraf çekti.

Sahim Omar Halifa, ünlü fotoğrafçı Latif Ani’nin 194o’lı ve 1950’li Kürdistan’a giderek Süleymaniye, Erbil ve Duhok’ta çok sayıda fotoğraf çektiğini söyledi. Yönetmen Halifa, Iraklı sanatçının Kürt lider Mela Mustafa Barzani’nin  yine Başkan Mesud Barzani ve İdris Barzani’nin de aralarında yer aldığı simaların fotoğraflarını çektiğini ve Kürtlere sempati duyduğunu sözlerine ekledi.

Latif Ani 18 Kasım 2021’de 89 yaşında Bağdat’ta haya gözlerini yumdu.

Irak'ın eski diktatörü Saddam Hüseyin Foto: Latif Ani

Festival 9 Aralık’a kadar sürecek

30 Kasım’da Cidde'deki The Ritz-Carlton'da yıldızların kırmızı halıda yürüyüşü ile başlayan 3. Kızıldeniz Uluslararası Film Festivali 9 Aralık’a kadar sürecek.

Festivalde bu yıl “Senin Hikayen, Senin Festivalinde” sloganıyla hem “En İyi Arapça” hem de “Kızıldeniz Yarışması” kategorilerinde filmler yer alacak.

Festival, Orta Doğu ve Güney Afrika'daki film yapımcılığını destekliyor. Bu yıl Orta Doğu ve Güney Afrika'daki 36 film ve kısa film 7 sinemada gösterilecek.

 Yaser Yassiri'nin yönettiği bir Suudi filmi olan “Hujjan”, İbrahim Abbas'ın çok satan Suudi romanından uyarlandı. Film festivalin açılış filmi olarak gösterildi. Kurgusal bir içeriğe sahip olan film, cinlerin insan dünyasındaki varlığının hikayesini anlatıyor ve Cidde'de geçiyor.

Kürt yönetmenlerin filmleri de festivalde

Festivalin ikinci gününde Rûdaw Medya Grubu’nun sponsorluğunu yaptığı, Kürt yönetmen Halkawt Mustafa’nın hazırladığı “Saddam Hüseyin’i Saklamak” filmi de gösterildi.

“Saddam Hüseyin’i Saklamak” adlı belgesel film, 2003 yılında ABD’nin Irak’a müdahalesinin ardından yaklaşık 150 bin Amerikan askerinin peşinde olduğu Irak’ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin’i 235 gün boyunca saklayan Tikritli Alla Namık’ın ağzından devrik diktatörün hikayesini anlatıyor.

Festivalde Kürt yönetmen Sahim Omar Halifa'nın yönettiği “Irak'ın Gizli Güzelliği” adlı belgeseli de gösterilecek.

Festivalin seçki bölümünde “Dalkurd” filmiyle yer alan Kürt yönetmen Kurdo Doski de yer alıyor. Belgesel, İsveç'te bir grup Kürt gencin kurduğu Dalkurd futbol kulübünün başarı öyküsü anlatılıyor.

Doğu Kürdistanlı yönetmenler Saman Hüseyinpur ve Ako Zend Karimin “Çanta” filmi ile yer alıyor. Film, çantasında ailesinin anılarını taşıyan bir Kürt mültecinin hikâyesini konu alıyor. /Rudaw