Gazze’de 15 binden fazla insan öldürüldü

Ateşkesin sona ermesinin ardından çatışmaların üçüncü gününde artan sivil ölümlerine ilişkin uluslararası endişeler derinleşirken, İsrail Hamas'a karşı başlattığı savaşta bugün de Gazze’de hedefleri vurdu.

Gazze’de 15 binden fazla insan öldürüldü

Hamas yönetimindeki Gazze Sağlık Bakanlığına göre, kuşatma altındaki Filistin topraklarında sekiz haftadan fazla süren çatışma ve ağır bombardımanda 15 bin 500'den fazla insan öldürüldü.

İsrail ordusu Pazar günü Gazze'den İsrail'e 17 roket atıldığını bildirdi. Ordu, roketlerin çoğunun engellendiğini, yalnızca hafif maddi hasar meydana geldiğini kaydetti.

BM insani yardım kuruluşu OCHA, dün kuzey Gazze'de meydana gelen iki olayda en az 160 Filistinlinin öldüğünün bildirildiğini duyurdu.

Mısır ve ABD'nin desteğiyle Katar'ın aracılık ettiği yedi günlük ateşkes, cuma günü erken saatlerde sona ermeden 240 Filistinli mahkum karşılığında 80 İsrailli rehinenin serbest bırakılmasına yol açtı.

“Gazze'de güvenli bir yer yok”

Ardından İsrail yeniden saldırılara başladı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, yüz binlerce Gazzelinin bölgenin güneyinde "gittikçe daha küçük alanlara hapsedildiği" yönündeki uyarıyı yineledi ve "Gazze'de güvenli bir yer yok" dedi.

İsrail, ateşkesin sona ermesinden bu yana ilk kez, iki askerinin çatışmada öldüğünü bildirdi.

Savaş uçakları ve helikopterlerin Hamas’ın "tünellerini, komuta merkezlerini ve silah depolama tesislerini" vurduğu, deniz kuvvetlerinin ise Hamas gemilerini ve silahlarını vurduğu belirtildi.

Çatışmalar İsrail'in Lübnan'la olan kuzey sınırında da alevlendi. İsrail ordusu, sınır ötesi ateşe karşılık olarak topçu saldırıları başlattığını ve savaş uçaklarının Lübnanlı militan grup Hizbullah'la bağlantılı bir dizi hedefi vurduğunu bildirdi.

İran destekli Hizbullah da askeri bir araca füze saldırısı da dahil olmak üzere İsrail mevzilerine çok sayıda saldırı düzenlediğini duyurdu.

Kamala Harris: Çok fazla masum Filistinli öldürüldü

İsrail'e her yıl milyarlarca dolar askeri yardım sağlayan müttefiki ABD, Gazze'deki sivillerin korunması çağrılarını yoğunlaştırdı.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Dubai'deki BM iklim görüşmelerinde gazetecilere verdiği demeçte, "Çok fazla masum Filistinli öldürüldü" dedi.

İsrail hükümet sözcüsü Eylon Levy, ölümlerin sorumluluğunun Hamas'ta olduğunu ve eğer grup 7 Ekim saldırılarını gerçekleştirmeseydi öldürülenlerin "hala hayatta olacağını" söyledi.

AFP’nin bildirdiğine göre Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentindeki Nasır hastanesi hem yaralılar hem de ölülerle dolup taştı.