Kürtçe oyun yasaklandı: ‘Tek gerekçesi dilinin Kürtçe olması’

Şano Ar‘ın sahnelediği “Qral û Travîs” adlı Kürtçe tiyatro oyunu, İstanbul’da dün herhangi bir gerekçe gösterilmeden yasaklandı.

Kürtçe oyun yasaklandı: ‘Tek gerekçesi dilinin Kürtçe olması’

Tiyatrocu Deniz Özer ve Bahoz Özsunar'ın sahnelediği 'Qral û Travîs' (Kral ve Travis) adlı Kürtçe oyun Şişli Kaymakamlığınca oyuna bir kaç saat kala gerekçe gösterilmeksizin yasaklandı.

Sonrasında ise Özer ve Özsunar ile birlikte tiyatro ekibi sahneden indirildi. Bahoz Özsunar’ın kardeşi Uğur Özsunar ise gözaltına alındı.

Kürtçe oyunun yasaklanmasına çok sayıda vatandaş, siyasetçi ve tiyatrosever tepki gösterdi.

“Kürt sanatı sahipsiz değildir”

Yasağa dair tiyatrocular yaptıkları açıklamada “Bugün bizim oyun Şişli Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Polis kapıları kapatmış. İzleyicilerin içeri girmesine izin vermiyorlar. Biz de sahnedeyiz. Sahnemizi terk etmeyeceğiz. Kürt sanatı sahipsiz değildir. Biletini alıp buraya gelenler arkadaşlardan özür dileriz. Mağduriyetinizi anlıyoruz. Biz buradayız. Saat kaç olursa olsun burada olacağız” ifadelerini kullandı.

“Tamamen hukuka aykırı”

Rûdaw'a konuşan Xecê adlı tiyatrosever “Ben oyunun yasaklandığını bilmiyordum ama yine de geldim. Tiyatroculara destek vermek için buradayım” dedi.

Koçer ise “Yasaklamanın tek bir gerekçesi var, Kürt olmamız ve dilimizin Kürtçe olması. Yüz yıldır burada bunu yapıyorlar” dedi.

Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyesi ve avukat Dilşah Taş, “Yapılan bu işlem tamamen hukuka aykırı bir şekilde gerçekleştirilmiş. Elimizde tek bir evrak var. Evrakta da ‘herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin’ yazıyor. Bu, doğrudan kanuna aykırı bir noktada duruyor” ifadelerini kullandı.

Ahmet isimli tiyatrosever de “Kürtçe olduğu için oyun yasaklanmış. Komedyenlerimizin dahi sahneye çıkmasına izin verilmiyor” sözleriyle tepkisini gösterdi.

Ağrı ve Antep’te de yasaklanan “Qral û Travîs” adlı Kürtçe oyun, 24 Aralık 2023’te Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde oynanmıştı.

Batman'da Kürt tiyatrocular tarafından Kasım 2023’te kurulan Şano Ar, Kürtçeye çevirdikleri “Kral ve Travis” oyunuyla ilk turnesine çıkmıştı.

Oyunun konusu

1950’li yıllarda Amerika'da yaşayan işsiz ve huysuz biri olarak bilinen Travis Pine, ülkede yaşanan krizlerin ve yozlaşmanın sorumlusu olarak gördüğü Amerikan başkanına mektuplar yazmaya başlar.

ABD Başkanı, bu mektuplardan dolayı psikolojik sorunlar yaşamaya başlar. Bunun üzerine FBI ajanı Tom Walker, artık mektup yazmamasını ikna etmek için Travis Pine’ı ziyaret eder.

Travis ve Walker’ın pazarlığı, yozlaşmayı gözler önüne sererek oyunu politik bir hal almasına neden olur. /Rudaw