Lahur Şeyh Cengi: Seçimlere katılacağım

KYB eski eş başkanı Lahur Şeyh Cengi, Kürdistan Parlamentosu seçimlerine ya bir liste üzerinden veya bir parti ile katılacağını açıkladı.

Lahur Şeyh Cengi: Seçimlere katılacağım

Gündemdeki konulara ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulunan Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) eski eş başkanı Lahur Şeyh Cengi, Irak hükümetinin Kürdistan Bölgesi’ne bütçe payını göndermemesini eleştirdi.

Şeyh Cengi, “Kürdistan Bölgesi hükümetinin de eksiklikleri olabilir ama Irak’ta cumhurbaşkanı ve Kürt milletvekilleri bütçenin gönderilmemesine karşı tavır almalı” dedi.

"Bağdat her zaman Kürdistan Bölgesi'ne karşı kötü niyetler barındırdı” diyen Şeyh Cengi “Muhammed Şiya es-Sudani'yi de başbakan yapan bir grup milis ve çetedir, dolayısıyla onlardan da bu bekleniyor" diye konuştu.

Kürdistan Parlamentosu seçimlerine katılacağını belirten Lahur Şeyh Cengi, “Ya bir liste veya bir parti ile katılacağım. Ancak şu an Seçim Komisyonunun belirleyeceği takvimi bekliyorum” dedi.

Medyada şimdiden bir liste oluşturduğu yönünde haberler çıktığını anımsatan Şeyh Cengi, “Böyle bir durum yok, bazı haber kanalları kendiliğinden böyle sahte haberler paylaşıyor” yorumunu yaptı.

Süleymaniye’de 21 Aralık 2019'da düzenlenen dördüncü olağan kongrede, KYB’nin kurucu lideri Celal Talabani'nin oğlu Bafıl Talabani ve yeğeni Lahur Şeyh Cengi, eş başkan olarak seçilmişti.

8 Temmuz ve sonrasında KYB yönetiminde kriz patlak vermiş partinin Lahur Şeyh Cengi’ye yakınlığıyla bilinen Antiterör ve İstihbarat birimleri sorumluları değiştirilmişti.

15 Temmuz’da toplanan KYB Politbürosu, Lahur Şeyh Cengi’nin eş başkanlık görevinden alındığını duyurmuştu.

Eş başkanlar arasında yaşanan gerilimin ardından Bafil Talabani, Lahur Şeyh Cengi’yi görevinden alarak partinin başkanı olmuştu.

Eylül 2023’te gerçekleştirilen KYB beşinci kongresinde tek aday olan Bafil Talabani başkan olarak seçilmişti.