Macron: Fransa, her yönüyle Kürdistan'ın destekçisi olacaktır

Macron: Fransa, her yönüyle Kürdistan'ın destekçisi olacaktır

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’ye bir mektup yazarak tebrik etti.

Emmanuel Macron, 10 Haziran'da resmi bir törenle yemin ederek göreve başlayan Neçirvan Barzani’yi bir mektup göndererek tebrik etti.

Fransa’nın Erbil Başkonsolosu Dominique Mass, bugün başkent Erbil’de Macron’un mektubunu Neçirvan Barzani’ye ulaştırdı.

Macron mektubunda, “Göreve başlamanız istikrar ve barışın eşiğinde olan Kürdistan Bölgesi ve Irak için önemli bir dönemdir. Sorumluluk ve devlet geleneği tecrübeniz ile yeni görevinizde başarılı olacağınıza eminim. Fransa her yönüyle destekçi olacaktır” dedi.

Macron, şu ifadeleri kullandı:

 “Sayın Başkan,

Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı olarak seçilmenizden dolayı sizi en içten dileklerimle kutlarım. Bu büyük sorumluluğu başarılı bir şekilde yerine getirmenizi umut ediyorum. 

Göreve başlamanız istikrar ve barışın eşiğinde olan Kürdistan Bölgesi ve Irak için önemli bir dönemdir. Sorumluluk ve devlet geneli tecrübeniz ile yeni görevinizde başarılı olacağınıza eminim. Fransa her yönüyle destekçi olacaktır.

Fransa ve Irak Kürdistan’ı tarihi ilişkilerle birbirine bağlı ve IŞİD’e karşı ortak savaş bu ilişkileri geliştirdi. Peşmerge’nin verdiği kurbanlardan dolayı ve Bölgesel Yönetim’in Cihatçıların barbarlığı karşısında göç edenlere gösterdiği emsalsiz çabaları için teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Birleşik, Federal ve Demokratik bir Irak’ta Kürtlerin isteklerine olan bağlılığımızı biliyorsunuz. Bu kapsamda Fransa’nın Bağımsızlık Referandumu sonrasında ortaya çıkan krizi çözmek için atılan adımlara katıldı. Bugün Bağdat ile Erbil arasındaki ilişkilerin derinleşmesinden ve bu dinamikler sayesinde bütün Irak’ın güvenlik, istikrar ve gelişimi için yapılan anlaşmalardan memnunuz. 

Fransa ve Kürdistan Bölgesi arasında tüm alanlarda ilişkilerin daha da geliştirmesini umut ediyorum. Özellikle halkı birbirine yaklaştıran ekonomi, kültüler ve eğitim alanlarında. Bu çerçevede Fransa yönetimine güvenebilirsiniz.

Sizden sözlerime güvenmenizi rica ediyorum Sayın Başkan.”