MAK Araştırma'dan yeni parti yorumu

MAK Araştırma'dan yeni parti yorumu

Bir dönem AKP için kamuoyu araştırmaları yapan ve şimdilerde ise daha tarafsız bir çizgi sergileyen MAK Danışmanlık'ın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nun AKP'den yüzde 1 oranında bile oy koparmasının, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın iktidarı kaybetmesine neden olabileceğini söyledi.

AKP'ye bayrak açan parti içindeki eski isimlerin başını çektiği hareketlere dair tespitlerde bulunan Kulat, Davutoğlu ve ekibinin kesin ihraç talebiyle disipline sevk edilmesini de yorumladı ve, "'Ahmet Davutoğlu AKP tabanı ve Türkiye tarafından son derece bilindik bir isim. Parti kurma konusunda bir irade beyanı var. Yapmış olduğu eleştiriler cumhurbaşkanını rahatsız etmiş olmalı ki, partinin en üst organında tedbirli olarak ihraç edilmek üzere disipline sevk edildi. AKP tabanı bunu bir süre ölçüp biçecektir" dedi.

Medyafaresi'nin haberine göre, Kulat, Davutoğlu'nun birlikte hareket ekiple ilgili de, "Eski AKP Ankara İl Başkanı Nedim Yamalı, eski İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ve pek çok eski milletvekili şu anda beraber hareket ediyorlar. Bu ayın sonunu bulmadan parti kurma konusundaki irade açıklanmış olur diye düşünüyorum" yorumunu yaptı.

Erdoğan'ın Babacan'ın ekibinden ziyade Davutoğlu ekibine karşı bir hamle yaptığına değinen Kulat, "Böylece çok erken bir çıkış yapmalarını sağladı. Kendi tabanına aynı anda hep AKP'nin içerisinde yer alın, bir taraftan da yeni hareketlerle temas içerisinde olanlara mesaj vermiş oldu. Genel merkezi rahatsız eden başka çıkışlar olursa, bu çıkışlarında gereğini yaparım şeklinde tabana mesaj vermiş oldu" ifadelerini kullandı.

Babacan'ın uluslararası bağlantılarıyla ilgili, "Babacan hadisesinin uluslararası akreditasyonu son derece yüksek. İlerleyen süreçte Babacan ve arkadaşlarına yönelik hamleler gündeme gelebilir" yorumunu yapan Kulat, Erdoğan'ı en fazla rahatsız eden siyasi oluşumla ilgili de, "Kendi partisindeki bir bölünme meselesi her siyasi lideri rahatsız eder. Erdoğan'ı da rahatsız etmiş görünüyor. Ben Abdullah Gül ve Ali Babacan ekibinin etkisi üzerinde duruyordum ancak Davutoğlu ekibi daha erken bir hamleyle ortaya çıktı. Öncelikli hedefin Davutoğlu ekibi olduğunu söylemek mümkün" görüşünü dillendirdi. 

İki partinin AKP'den koparacağı olası oy oranıyla ilgili de, Kulat, "Partiler kurulmadığı için oylarla ilgili değerlendirme yapmak mümkün değil. Parti liderlerinin kim olacağı, seçimin ne zaman yapılacağı gibi şartlar önemli. Son Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'ın 51.6 oy oranında seçildiği dikkate alınırsa, 1.6'lık oy seçimin ikinci tura kalmaması için önemli. Rakipten alınan 0,8 oy kayması seçimi ikinci tura bırakırdı. Küçük partilerin önem kazandığı bir döneme girdik. Alacakları oy oranının az ya da çok oluşu ayrı bir tartışma konusu. Ama bu iki yapının ayrılması önümüzdeki dönemde cumhurbaşkanlığı seçimini farklı bir noktaya doğru taşıyabilir" dedi.