MERI Forumu: Kürdistan Bölgesi gaz üretimi açısından büyük bir potansiyele sahip

Rûdaw Medya Grubu’nun sponsorluğunu yaptığı yıllık MERI Forumu’nda Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol ve doğalgaz potansiyeli tartışıldı. Irak Başbakanı Danışmanı Falah Amiri, Kürdistan Bölgesi ile birlikte petrol üretimini günde 7 milyon varile çıkarmak istediklerini, Crescent Petroleum CEO'su da küresel petrol ihtiyacının günde 103 milyon varile çıkacağını belirtti.

MERI Forumu: Kürdistan Bölgesi gaz üretimi açısından büyük bir potansiyele sahip
Foto:Rudaw

Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI), Kürdistan Bölgesi ile Irak’tan liderler, politikacılar, akademisyenler, kanaat önderleri, sivil toplum aktivistleri, gazeteciler ve diplomatları MERI Forumu’nda bir araya getiriyor.

Forumun “Irak'ın Enerji Öncelikleri: Petrol, Gaz ve Yenilenebilir Kaynaklar” başlıklı ikinci oturumunda Irak ve dünyada petrol üretimi ile Kürdistan Bölgesi’nde doğalgaz üretimi konusu ele alındı.

Panele Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ahmed Müfti, Crescent Petroleum Irak İcra Direktörü Abdullah Al-Qadi, Irak Başbakanı Danışmanı ve SOMO eski Şefi Falah Al-Amiri konuşmacı olarak katıldı. 

“Irak'ın 2 milyon varil daha petrol üretmesi gerekiyor”

Irak Başbakanı danışmanlarından Amiri, ülkede günde yaklaşık 3,3 milyon varil petrol üretildiğini belirterek, “Günde 2 milyon varil daha petrol üretilmesi planlanıyordu ancak ertelendi. Üretimin 7 ila 8 milyon varile çıkması hedefleniyor” dedi.

Irak'ın halihazırda günde yaklaşık 3,3 milyon varil petrol ihraç ettiğini belirten Amiri, genel bütçe kanununa göre ise 199 trilyon dinarı aşan bütçenin finansmanı için günlük 3,5 milyon varil petrolün ihraç edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Irak ile Türkiye arasındaki tahkim mahklemesi nedeniyle akışı durdurulan Kürdistan petrolüne de değinen Amiri, "Kürdistan Bölgesi ile birlikte yaklaşık 5 milyon varil petrol üretiliyor. Kürdistan Bölgesi şu an petrol üretiyor ancak ihraç etmiyor. İnşallah bu sorun yakın gelecekte çözülecektir" diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi’nden Ceyhan’a petrol ihracatı 25 Mart 2023'ten bu yana askıya alınmış bulunuyor.

Irak'ın OPEC üyesi olduğunu ve üretim payının belirlediğini vurgulayan Falah Amiri, “2016 yılında Kürdistan Bölgesi’nde üretilen de dajil OPEC'e 4,7 milyon varil petrol ihracatı bildirdik, ancak şu anda 6-7 milyon varil olması gereken üretimimizden daha azını üretiyoruz" ifadelerini kullandı.

“Petrol talebi gelecek yıl artacak”

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş nedeniyle 2022 yılından bu yana başta petrol olmak üzere enerji kaynaklarına olan talep arttı.

Crescent Petroleum Irak İcra Direktörü Abdullah Al-Qadi de küresel arzın bu yıl günde 101 milyon varil ile zirve yaptığını ve gelecek yıl günde iki milyon varil daha artmasının beklendiğini söyledi.

Al-Qadi, dolayısıyla üretim artışının ekonomik istikrar için "önemli" olduğunu vurguladı. Petrole olan yüksek talep ve düşük üretim, dünya pazarında fiyatları istikrarsız hale getirdi.

Al-Qadi, "Petrolün şu anki fiyatı alıcı ve satıcı açısından makul ancak üretimin artırılmasına yönelik yatırım olmazsa fiyatın yükselmesini ve alıcıların satın alamamasını bekliyorum, tüketici ve satıcılar için en uygun fiyat 75 ila 75 dolar arası" dedi.

Crescent Petroleum Irak İcra Direktörü Abdullah Al-Qadi, Irak’ın yedek doğalgaz ve petrol rezervleri açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğunu hatırlattı.

“Irak’ta doğalgaz üretiminin yüzde 50'si Kürdistan Bölgesi'nde gerçekleşiyor”

Panelin diğer bir konusu da elektrik üretimine alternatif enerji kaynağı olarak doğalgaz ve özellikle Kürdistan Bölgesi'ndeki doğalgaz üretimi oldu.

Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ahmed Müfti, “Kürdistan Bölgesi elektrik üretiminin yüzde 2'sini sudan, yüzde 85 ila 90'ını ise doğalgazdan sağlıyor” dedi.

Müftü, “Kürdistan Bölgesi gaz üretimi açısından büyük bir potansiyele sahip. Irak'ın gaz üretiminin yüzde 50'si Kürdistan Bölgesi'nde gerçekleşiyor. Kürdistan Bölgesi'nde gaz tüketiminde ilk sırayı yurt içi tüketim alıyor. 2021'den 2023'e kadar gaz üretimi yüzde 30'dan yüzde 40'a çıkarıldı ve tamamı yurt içi tüketime harcandı. Toplam 4,5 milyar metreküp üretildi" bilgisini paylaştı.

MERI Forumu

Bu yıl 10-11 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan MERI Forumu yine ulusal ve uluslararası konukları ile Kürdistan Bölgesi, Irak ve bölgedeki önemli gelişme ve konuları tartışacak.

Nihai hedefi, katılım, diyalog ve kolektif yatırım yoluyla Kürdistan Bölgesi, Irak ve Ortadoğu'da barışı, istikrarı ve refahı teşvik etmek olan forumda Erbil-Bağdat ilişkilerinde radikal çözüm başta olmak üzere pek çok konu tartışılacak.

Forumda "Herkes için Irak”, “Irak ve komşuları”, “Bölgesel ve küresel denklemlerde Irak ve Kürdistan” ve ayrıca “Irak'ta devlet inşası için uluslararası işbirliği” gibi konular ele alınacak.

Katılımcılar

Bu yılki foruma Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanı Bafıl Talabani, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Rebar Ahmed, Ulaştırma ve İletişim Bakanı Ano Cewher Abdoka, Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fevzi Hariri, Irak’tan Hikmet Hareketi lideri Ammar Hakim, Sünni Egemenlik Koalisyonu lideri Hamis Hançer, Irak Başbakanı Danışmanları Zeydan Halef ve Falah Al-Amiri, Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Al-Araci, Musul Valisi Necim Ciburi katılacak.

Ayrıca uluslararası alandan ABD Dışişleri Bakanlığı Irak ve İran'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Taylor, İngiltere'nin Irak Büyükelçisi Stephen Hichen, Avrupa Birliği Irak Delegasyonu Başkanı Thomas Seiler, Almanya'nın Irak Büyükelçisi Christiane Hohmann, Hollanda’nın Irak Büyükelçisi Hans Sandee, UNAMI Başkan Yardımcısı Claudio Cordone’nin yanı sıra yaklaşık 60 lider ve yetkili katılacak.