Miçotakis: Ankara seçimlere giderken gerginliği körüklüyor

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunanistan'a yönelik sözlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Ankara'nın seçimlere giderken 'gerginliği körüklediğini' savundu.

Miçotakis: Ankara seçimlere giderken gerginliği körüklüyor

Son dönemde Ankara-Atina hattında karşılıklı suçlamalarla gerilim artarken, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, 86'ncı Selanik Uluslararası Ticaret Fuarı kapsamında düzenlenen basın toplantısında Türkiye  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın  Yunanistan'a yönelik açıklamalarına değindi.

Miçotakis, Erdoğan'ın seçimlerden önce 'milliyetçiliği odağına aldığını' belirterek "Sayın Erdoğan'ın son açıklamaları kabul edilemez" dedi. Miçotakis, Ankara'nın seçimlere giderken 'gerginliği körüklediğini' savundu.

Proto Thema gazetesinin aktardığına göre, "Erdoğan ile her zaman görüşmeye açığım" ifadelerini kullanan Miçotakis, "Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarının aksine, adalarda tehdit oluşturan Türkiye'dir" dedi.

Atina'nın Ankara ile iletişim kanallarını açık tutacağını belirten Miçotakis, Prag'da düzenlenmesi planlanan 'Avrupa Siyasi Topluluğu' toplantısına işaret etti. Yunanistan Başbakanı, şöyle konuştu: "Erdoğan ile her zaman görüşmeye açığım ve bir görüşme fırsatımız olacağı için minnettarım. Önümüzdeki günlerde, Türkiye'nin muhtemelen davet edileceği Avrupa Siyasi Topluluğu'nun ilk toplantısı Prag'da yapılacak. Ankara'nın katılımına engel olmayacağız."

Üst düzey bir Avrupa Birliği (AB) yetkilisinin verdiği bilgiye göre, 6-7 Ekim'de AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'nin ev sahipliğinde Prag'da düzenlenecek gayriresmi nitelikli AB Liderler Zirvesi öncesinde 'Avrupa Siyasi Topluluğu' toplantısı planlandığı belirtilmişti.

Miçotakis, Ankara ile yaşanan gerilime değinirken, “Dikkatimizi öncelikle silahlı kuvvetlerin güçlendirilmesine, müreffeh ekonomimize ve uluslararası ittifaklarıma verdik. Yunanistan olarak uluslararası hukuka olan bağlılığımızı gösterdik” dedi.

“Hayır, sayın Erdoğan”

Miçotakis, Erdoğan’ın Yunanistan’a yönelik söylediği ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ ile başlayan sözlerine de değinirken, tek kelime ile ‘hayır Sayın Erdoğan’ dedi.

3 Eylül’de Samsun’da TEKNOFEST'te konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ege Denizi'nde yaşanan gerilim hakkında Yunanistan’ı, " Adaları işgal etmeniz falan bizi bağlamaz. Vakti saati geldiğinde gereğini yaparız. Ey Yunan, tarihe bak, tarihe dön, çok daha fazla ileri gidersen bunun bedeli ağır olur. İzmir'i unutma. Bir gece ansızın gelebiliriz" sözleriyle gözdağı vermişti.

Türkiye, Yunanistan’ı Girit’te konuşlu Rus yapımı S-300 hava savunma sistemlerini kullanarak F-16 savaş uçaklarını 'taciz' etmekle suçluyor.

Yunanistan, iddiaları reddederken TSK uçaklarının bildirim yapmadıklarını ve hava sahasını ihlal ettiği suçlamasını yöneltiyor.

Dün, Yunanistan Sahil Güvenlik botları Ege’de uluslararası sularda seyir halinde olan ticari gemiye taciz ateşi açmış, Türk Sahil Güvenlik botlarının devreye girmesiyle Yunan unsurları bölgeyi terk etmişti.