Mısır'dan Türkiye destekli Libya'ya 'kırmızı çizgi uyarısı

Mısır'dan Türkiye destekli Libya'ya 'kırmızı çizgi uyarısı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi, Türk devleti destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı güçlerin Sirte kentine saldırması durumunda Mısır'ın doğrudan çatışmaya girebileceğini söyleyerek, 'kırmızı çizgi uyarısı' yaptı.

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre Sisi, bugün, Mısır'ın 1.200 kilometrelik batı sınırındaki Libya’ya yakın bir hava üssünü gezerek buradaki tatbikatı izledi.

Haberde, Abdulfettah el-Sisi’nin, “Türkiye'nin komşu Libya'ya müdahalesi karşısında ulusal güvenliğini korumak için”, üsteki hava kuvvetleri pilotları ve özel kuvvet personeline “Burada sınırlarımız dahilinde veya gerekirse sınırlarımız dışında her ana göreve hazır olun” dediği belirtildi.

Mısır ordusunun “bölgedeki en güçlü askerlerden biri” olduğunu belirten Sisi, kimseyi tehdit etmediklerini ancak kendi çıkarlarını savunmaya hazır olduklarını söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı el-Sisi, bu ayın başlarında Libya'da ateşkes çağrısında bulunmuş, ABD, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) planı memnuniyetle karşılamıştı. Almanya ise, BM destekli müzakerelerin barış sürecinin anahtarı olduğunu açıklamıştı.

Ancak Türkiye, teklisi, “savaş alanında kayıp yaşayan Hafteri kurtarma girişimi” olarak değerlendirerek reddetmişti.

Merkezi Trablus'ta bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere Türkiye, Avrupa Birliği ve uluslararası kurumlarca meşru kabul ediliyor ve destekleniyor.

Tobruk merkezli Hafter güçlerinin kontrolünde olan Temsilciler Meclisi'ni ise Mısır, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fransa ve Rusya'dan destek buluyor.