MSB ve HPG’den sınırdaki çatışmalara ilişkin açıklama

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, Metina, Zap ve Avaşin bölgelerinde devam eden operasyonda 4 PKK’linin hayatını kaybettiğini bildirdi. HPG ise, 2 askerin hayatını kaybettiğini, bir helikopterin de darbelendiğini duyurdu.

MSB ve HPG’den sınırdaki çatışmalara ilişkin açıklama

Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisinde bulunan Metina, Zap ve Avaşin bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile PKK arasında çatışmalar devam ediyor.

Milli Savunma Bakanlığ, bölgede “Pençe ve Pençe-Kilit” adıyla devam eden operasyonlar esnasında 4 PKK'linin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Öte yandan PKK’nin askeri kanadı HPG ise, 24 Eylül’de yaşanan çatışmalarda, 2 askerin hayatını kaybettiğini, 1 askerin de yaralandığını bildirdi.

HPG’nin açıklamasına göre, operasyon bölgesinde bir helikopter darbe aldı. Bölgede bombardımanların sürdüğü kaydedildi.

Sınır bölgelerindeki operasyonlar

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 28 Mayıs 2019'da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde başkent Erbil’in Soran ilçesindeki Hakurk bölgesinde Pençe Operasyonu'nun başlatıldığını duyurdu.

Bir yıl sonra ise 17 Haziran 2020’de Duhok’un Zaho ilçesi sınırında bulunan Haftanin'de PKK’ye yönelik “Pençe Kaplan” adıyla karadan operasyon başlattığını duyurdu. Operasyon kapsamında TSK unsurları sınırdan kilometrelerce içeri geçip askeri üs kurdu.

Ardından TSK 23 Nisan 2021’de Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla karadan operasyon başlattı.

Son olarak TSK, 17 Nisan'da Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Zap, Avaşin-Basyan’da “Pençe-Kilit” adıyla havadan ve karadan operasyon başlatmıştı.

HPG 15 Eylül 2022'de 5 aydır devam eden çatışmalarda 2 bin 132 asker ile 105 üyesinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Türkiye Savunma Bakanlığı’nın yayınladığı bilançoya göre ise bu süre zarfında 379 PKK üyesi ile 59 asker  yaşamını yitirdi.