MSB’den ‘Kamışlo’daki Rus uçakları’ iddialarına ilişkin açıklama!

MSB kaynakları, Kamışlo'ya Rus uçaklarının konuşlandırıldığı iddialarına yönelik bir soruya, "Sosyal medyada dolaşan bazı görüntüler var. Herhangi bir konuşlanma söz konusu değil" yanıtını verdi.

MSB’den ‘Kamışlo’daki Rus uçakları’ iddialarına ilişkin açıklama!

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı’nda (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Plan Subayı Binbaşı Pınar Kara,  Bakanlıkta basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

TSK’nın Ekim ayında Türkiye toprakları içerisinde ve sınır ötesinde 3'ü büyük, 24'ü orta çaplı olmak üzere 27 operasyon icra ettiğini belirten Kara, bu operasyonlarda 279 PKK ve YPG üyesinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Afganistan’dan gelen göçmenler hakkında bilgi veren Binbaşı Pınar Kara, 2021 yılında İran-Rojhılat sınırında 83 bin 867 şahsın engellendiğini, 1756 şahsın yakalandığını belirtti.

Rojava ve Suriye’ye olası operasyon

MSB kaynakları toplantının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Son dönemde Suriye ve Rojava’ya yönelik olası bir operasyona ilişkin soruya kaynaklar, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “sınırlarımızın güvenliğini için ihtiyaç olan yer ve zamanda gerekenler yapıldı, yapılır” sözlerini hatırlattı.

Kaynaklar, sınır bölgelerine askeri kuvvet takviyesine de, “TSK, nerede ihtiyaç varsa oraya birlik kaydırmak suretiyle gerekli tedbirleri alıyor" yanıtını verdi.

Kamışlo’da Rus savaş uçakları

“Rojava’nın Kamışlo kentinde Rus uçaklarının konuşlandırıldığına" yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine de kaynaklar, "Sosyal medyada dolaşan bazı görüntüler var. Bu görüntüler sadece o gün için gerçekleştirilen bir faaliyete yönelik. Bir uçağın iniş yapıp daha sonra ayrılmasına ilişkin. Herhangi bir konuşlanma söz konusu değil" açıklamasını yaptı.

Tezkerede “yabancı silahlı kuvvetlerinin Türkiye’de bulunması” konusuna yer verilmsi

Bakanlık kaynakları, TBMM'de kabul edilen ve Kürdistan Bölgesi-Irak ve Rojava-Suriye'ye asker göndermeyi içeren tezkerede “Yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması” konusundaki ifadelere ilişkin bir soruya da şu yanıtı verdi.

"Tezkeredeki ifadelerden hareketle yabancı silahlı kuvvetlerinin ülkemizde bulunması konusu da tartışıldı. Bu ifade 2014 yılından beri çıkarılan bütün tezkerelerde aynı ifadelerle yer aldı. Bu tezkerede bu konuyla ilgili yeni bir ifade yok. 2014'te BMGK'nın 2170 sayılı IŞİD ve diğer terörist oluşumlarla mücadele konusunda bir kararı var. Bu kapsamda IŞİD ile mücadeleye yönelik uluslararası koalisyon kuruldu. Bakanlar Kurulumuzun o dönemde aldığı bir karar da var. Bu karara istinaden çıkarılmış bir tezkere ve 2014 yılından itibaren çıkarılan bütün tezkerelerde aynı ifadeler yer alıyor. Bunun arkasında başka bir şey aramaya gerek yok."

ABD ile F-35 müzakereleri

Pentagon'dan gelen heyet ile F-35 savaş uçakları konusunda yapılan görüşmeye ilişkin soru üzerine Bakanlık kaynakları, Türkiye ve ABD savunma bakanlıkları arasında, F-35 konusundaki ihtilafın giderilmesi ve mali hususların görüşülmesi amacıyla geçen hafta Ankara'da bir toplantı gerçekleştirildiğini belirtti.

Toplantı sonucunda, müzakerelere devam edilmesi konusunda mutabık kalındığını dile getiren kaynaklar, "İlk toplantı yapıldı. Her iki taraf bakış açılarını ve kendi pozisyonlarını ortaya koydular. Birkaç ay içinde de ikinci toplantının Washington'da yapılması planlanıyor. Görüşmelerde problemlerin çözümüne ilişkin yöntemler ele alınıyor" diye konuştu.

Görüşmelerde, Türkiye'nin F-35 programına dönülmesine yönelik konuların da ele alınıp alınmayacağına yönelik soruya karşılık kaynaklar, "Biz pozisyonumuzu ortaya koyduk. Birinci olarak F-35 programına geri dönme, ikinci olarak tahsis edilen uçakların teslim edilmesi, eğer bunlar olmuyorsa ödediğimiz paraların iadesi şeklinde bir görüşümüz var. Bu kapsamda görüşmeler devam edecek" dedi.