'Muharrem İnce’nin, ne pedagojiden ne de Kürtçe’den haberi var'

Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER), Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin, Kürtçe’nin pedagojik olarak eğitime uygun olmadığı yönündeki iddiasına tepki göstererek, “İnce’nin, ne pedagojiden ne de Kürtçe’den haberi var" dedi.

'Muharrem İnce’nin, ne pedagojiden ne de Kürtçe’den haberi var'

MED-DER’in yazılı açıklamasında, “Muharrem İnce, işini yapsın, dil çalışması ve pedagoji onun işi değil. Yıllarca fizik öğretmenliği yapan İnce, fizik ve öğretmenlikten bihaber. İnce’nin, ne pedagojiden ne de Kürtçe’den haberi var, dile getirdiği tek şey cehaleti oldu” ifadelerine yer verildi.

Kürt dilinin beş bin yıllık geçmişi olduğu vurgulanan açıklamada, “Kürt dili onurumuz, varlığımız, özümüz ve sevincimizdir” denildi.

“Şiddetle kınıyoruz”

Açıklama şöyle devam etti: “Muharrem İnce tek bir Kürtçe kelime bilmiyor, şimdiye kadar pedogoji konusunda kaç araştırma yapmış, hangi bilimsel kaynaklara dayanıyor ve bir dilbilimci gibi konuşuyor? Muharrem İnce'yi bu bilimsellikten ve pedagojik gerçeklikten uzak sözlerinden dolayı en şiddetli şekilde kınıyoruz. Muharrem İnce işine baksın. Eğitim ve öğretim Muharrem İnce'nin işi değil. Pedagoji konusu da Muharrem İnce'nin işi değil. Bu konuda ona düşen bir şey yok. Fizik öğretmeni olduğu halde ne fizikten Haberi var ne de öğretmenlikten haberi var. İnce kendinden büyük işlere kalkışıyor. Bilsin ki fizik kelimesinin kökeni Türkçe’ye dayanmıyor. Fizik Fransızca bir kelime. Çok sayıda kelime ve kavram evrensel olarak kullanılıyor.”

Ne demişti?

Muharrem İnce önceki gece, Habertürk'te katıldığı “Türkiye'nin Nabzı” programında şunları söylemişti: “Anadilde eğitim talebi siyasetçilerin konuşacağı bir iş değil, herkes haddini bilsin. Anadile eğitim konusu önce eğitimcilerin konuşacağı bir iş. Onlara oy kazandırmak için Kürt çocuklarını ziyan ettirmeyeceğiz. Önce onu doğru tartışacağız, pedagojik tartışacağız. Bu anadilde eğitim konusu gazetecilerin, siyasetçilerin oy devşirmek için konuşacağı bir konu değil. Kürt çocuğu benim de çocuğum, hepimizin çocuğu, onlar bu memleketin evladı. Uzman olmayan kişiye, üç siyasetçiye, iki gazeteciye bu ülkenin çocuklarını heba ettiremeyiz. Önce pedagojik tartışacağız. Bir politikacı yapacağı işte önce bilime uygun mu diye bakar, sonra hukuka uygun mu diye bakar, sonra vicdana uygun mu diye bakar, sonra dünya görüşüne uygun mu diye bakar. Padagojiye uygunsa bilin ki üniter devlete de uygundur. Ama pedagojiye uygun değil bu. Neden değil? Bu çok uzun bir tartışma. Ama şöyle, fiziği, matematiği Kürtçe anlatalım demek, çocuğa şu demektir, 'Ey Kürt kızı, delikanlısı, sen doktor ol ama İzmir'de görev yapama, sen Hakkari'de kal' demektir. Bunu o çocuklara yapamayız." /Rudaw