Mustafa Şefiq: 'PKK saldırıdan önce hazırlık yapmış'

Siyasi gözlemci Mustafa Şefiq, “Bu savaş tüm manalarıyla PKK’nin elinden çıkmış durumda, PKK’nin kontrolünde değil” dedi.

Mustafa Şefiq: 'PKK saldırıdan önce hazırlık yapmış'

Siyasi gözlemci Mustafa Şefiq, “Bu savaş tüm manalarıyla PKK’nin elinden çıkmış durumda, PKK’nin kontrolünde değil” dedi.

K24’e konuşan siyasi gözlemci Mustafa Şefiq, “Kürdistan Bölgesi’nde defalardır bu tür olaylar yaşanıyor. Ancak bu seferki saldırı bence farklı, direkt bir saldırı olmuş” değerlendirmesinde bulundu.

“PKK medyasında bahsedildiğine göre Peşmerge Güçleri ve Irak güçleri o bölgeden geçip onlara saldırmış. Oysa Peşmerge Güçleri normal bir bölgede, kendi alanında çalışmış” diyen Şefiq, Peşmerge’nin Amedi ve çevresini korumak için o bölgede hareket içerisinde olmasının olağan bir durum olduğunu belirtti.

Şefiq, “Peşmerge, kendi güçlerini o bölgeye yerleştirmek isterken saldırı olmuş. Ne kadar bahaneler öne sürülse sürülsün. Daha önce saldırı için hazırlık yapılmış. Veya bir talimat almışlar; Peşmerge’nin bu bölgede hareketliliği olursa vurun diye” ifadelerini kullandı.

Herhangi bir uyarı olmaksızın Peşmerge’ye saldırı olduğunu söyleyen Şefiq, PKK’nin Türkiye karşısında hareket edemediğini, ancak Peşmerge’ye saldırdığını ve bunun her türlü kınamayı hak ettiğini ifade etti.

PKK’nin çok kötü bir durumda olduğunu kaydeden Şefiq, “PKK hem gerekli savunmayı yapamıyor. Kendi ifadeleriyle, silahlı mücadeleyle Kürt sorununu çözeceklerini söylüyorlar. Ancak bu alanda ilerleyemiyorlar. 20 yıldır her geçen gün daha da gerilediklerini görüyoruz. Hem de silahlı harekete son veremiyorlar” dedi.

PKK çevrelerinin Türkiye devletinin çözüme hazır olmadığını belirttiğini kaydeden Şefiq şöyle devam etti:

“Bu savaş Türkiye devletinin kararıyla mı başladı ki onların kararıyla durduracaksın? Kendi kararın ve iradenle savaşa başlamışsan, savaşın Kürtlerin çıkarına olmadığını gördüğünde onu durdurman gerekmektedir. Eğer karar ve irade senin elinde değilse, bu başka bir yerin elindedir.”

Şefiq, “Bu savaş tüm manalarıyla PKK’nin elinden çıkmış durumda, PKK’nin kontrolünde değil” değerlendirmesinde bulundu.

PKK’nin daha önce Kuzey Kürdistan’dan Kürdistan Bölgesi sınırlarına geldiğini, daha sonra da 40 kilometreye kadar Kürdistan Bölgesi’nin içerisine doğru ilerlediğini vurgulayan Şefiq, “Bunun anlamı savaşın Kürdistan Bölgesi’nin derinliklerine çekilmesi ve savaşın Kürdistan Bölgesi kentlerine sokulmasıdır. Bu sizin kararınızsa bunda Kürtlerin hiçbir çıkarı yoktur. Eğer bu başka bir tarafın kararıysa ki benim kanaatim de bu yönde, savaşın karar ve iradesi PKK’nin elinde değil” ifadelerini kullandı.

Şefiq, “Kürdistan Bölgesi kendi vatandaşlarının ve bölgesinin güvenliğini korumaya mecbur” dedi.

Behdinan bölgesinin savaş alanına çevrildiğini kaydeden Şefiq, Kürdistan Bölgesi’nin dünyadaki tüm Kürtler için yeni doğmuş bir bebek gibi olduğunu ve milli olan her Kürt’ün Kürdistan Bölgesi’nin güvenliğini milli bir görev olarak görmesi gerektiğini söyledi.