NATO'dan Rusya'ya sert çıkış: Sonuçları çok ağır olur!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'ya desteğin devam edeceğini kaydedip muhtemel bir Rusya saldırısının Moskova için ağır ve ciddi sonuçları olacağını söyledi.

NATO'dan Rusya'ya sert çıkış: Sonuçları çok ağır olur!

Stoltenberg, Letonya’nın başkenti Riga’da düzenlenen ve Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği iki günlük NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının bitiminde basın toplantısı düzenledi.

“Bakanlar, saldırganlığının ağır bedeli olacağını açıkça ifade etmiştir”

Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliği nedeniyle Rusya'nın konuşulduğu bugünkü oturuma Ukrayna ve Gürcistan Dışişleri Bakanlarının da katıldığını hatırlatan Stoltenberg, Rusya konusunda şunları söyledi:

"Bölgedeki güvenlik durumunu, Rusya'nın komşularına karşı saldırgan ve istikrarsızlaştırıcı eylemlerini, Ukrayna içinde ve çevresindeki askeri tahkimatını ele aldık. Tetikte olmaya devam etmeli ve gerginliğin yükselmesinden kaçınmalıyız. Bakanlar, Rusya’nın gelecekte herhangi bir saldırganlığının ağır bedeli, siyasi ve ekonomik sonuçları olacağını açıkça ifade etmiştir."

Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyesi olmak istediklerini hatırlatan Stoltenberg, "Her iki ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenliğine olan desteğimiz sarsılmazdır. İki ülkeye desteğimizi artırmaya taahhüdümüz devam etmektedir" diye konuştu.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması

Stoltenberg, "Ukrayna'ya karşı güç kullanması durumunda Rusya'ya verilecek olası karşılıkların neler olacağı" sorusuna "Rusya'nın bağımsız ve egemen bir ülkeye karşı bir kez daha güç kullanması halinde karşılaşacağı sonuçlarla ilgili geniş bir yelpazede seçeneklerimiz bulunuyor. Bunlara ekonomik ve mali yaptırımlar, siyasi kısıtlamalar dahil" karşılığını verdi.

Rusya’nın 2014'te Kırım'ı yasa dışı ilhakı sonrasında Baltık bölgesi ve Karadeniz'de NATO mevcudiyetini artırdıklarını aktaran Stoltenberg, Ukrayna'ya askeri eğitim, kapasite geliştirme, danışmanlık ve bilgi paylaşımı gibi konularda desteklerini sürdüreceklerini bildirdi.

Blinken: Rusya'ya ağır bedeller ödetmeye hazırız

Riga'da yapılan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da bu anlamda Rusya’nın Ukrayna’da olası operasyon yapması durumunda bedelinin ağır olacağını belirtti.

Rusya'nın son haftalarda Ukrayna'da potansiyel bir askeri operasyon planı için hazırlıklarını artırdığını ifade eden Blinken, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı önemli agresif hamleler için planlar yaptığına dair işaretlerden derinden endişe duyuyoruz" dedi.

"Şu anda Başkan (Vladimir) Putin'in işgal kararı alıp almadığını bilmiyoruz" diyen Blinken, Putin de dahil olmak üzere ABD'nin ilgili herkesle yoğun temasta olduğunu vurguladı.

Blinken, "Ukrayna'ya karşı daha fazla saldırgan davranması durumunda Rusya'ya ağır bedeller ödetmeye hazırız" ifadesini kullandı.

Blinken, "Rusya, Ukrayna konusunda çatışma yolunu izlerse, geçmişte kaçındığımız bir dizi yüksek etkili ekonomik önlemi almak da dahil olmak üzere kararlı bir şekilde yanıt vereceğimizi açıkça belirttik" değerlendirmesini yaptı ancak tedbirlerle ilgili detay vermekten kaçındı.