Neçirvan Barzani, parlamentonun görev süresini uzatan yasayı imzalamadı

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, milletvekillerinin çoğunluğu tarafından onaylanan ve Kürdistan Parlamentosu’nun görev süresinin uzatılmasını öngören yasayı imzalamadı.

Neçirvan Barzani, parlamentonun görev süresini uzatan yasayı imzalamadı

Kürdistan Bölgesi Başkanı Kıdemli Danışmanı Dilşad Şahab, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani'nin, Kürdistan Parlamentosu’nun beşinci döneminin görev süresinin uzatılmasına yönelik aldığı kararı içeren yasa tasarısını imzalamadığını bildirdi.

Kürdistan Parlamentosu’nda alınan tüm yasal kararlar, onay için Kürdistan Bölgesi Başkanlığına sunuluyor. Başkanının ise bu yasaları imzalama, reddetme veya sessiz kalma hakkı bulunuyor.

Başkan Neçirvan Barzani yasayı imzalamadığı gibi reddetmiş de değil. Bu durumda Başkan imzalamazsa tasarı 15 gün sonra resmileşmiş olacak ve 6 Kasım 2022'den önce Parlamento Başkanı'nın imzası ise Resmi Gazetede yayınlanacak.

Kürdistan Parlamentosu beşinci yasama döneminin görev süresinin uzatılmasına ilişkin yasa tasarısı üç madde ve gerekçeden oluşuyordu. Tasarı 9 Ekim günü Parlamentoda 80 oyla kabul edilmişti.

Parlamento, görev süresinin uzatılmasını, “yasal ve anayasal boşlukların oluşmasını önlemek, ulusal birliği korumak ve Kürdistan Parlamentosu seçimlerine hazırlık” gerekçeleri ile karara bağlamıştı.

Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin 1 Ekim 2022’de yapılması gerekiyordu. Ancak taraflar arasında seçim yasası ve seçim komisyonu başta olmak üzere bir takım anlaşmazlıklar nedeniyle gerçekleştirilememişti.