Özerk Yönetim'den Lavrov'un çağrısına yanıt: Ulusal diyaloğa hazırız

Rojava Özerk Yönetimi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Şam hükümeti ile diyalog kurulması çağrısını olumlu bulduklarını belirterek, Suriye krizinin ulusal çözümüne ve diyaloglarına olan bağlılığını bir kez daha vurguladı.

Özerk Yönetim'den Lavrov'un çağrısına yanıt: Ulusal diyaloğa hazırız

Rojava Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un açıklamalarına yanıt vererek, Suriye krizinin tek çözümünün diyalogla mümkün olabileceğini kaydetti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Özerk Yönetim, Şam hükümeti ile sorunların diyalogla çözülmesi için çalışmalar yürütmekte. Fakat mevcut süreçteki temel problem Şam hükümetini değişimleri kabul etmemesi ve zihniyetini değiştirmemesi. Bu faktörler içinde bulunduğumuz krizin ortaya çıkmasına neden oldu. Şam hükümeti sadece Özerk Yönetim ile değil Suriye’deki diğer taraflarla olan hiçbir diyaloglara da ciddi bir şekilde yaklaşmıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı sayın Sergey Lavrov dün yaptığı açıklamada Şam hükümeti ile diyalog kurma çağrısı yapmıştı. Bunu çözüme dönük olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Özerk Yönetim olarak ulusal diyaloglara hazır olduğumuzu ve bunun için Şam hükümeti ile birçok toplantının yapıldığını belirtiyoruz. Rusya, bu toplantıların sonuca ulaşmamasının nedeninin Şam hükümetinin Suriye’nin durumunu 2011 yılından önceki sürece dönme ısrarı olduğunu biliyor.

Şam hükümeti diyalog çalışmalarına göre hareket etmiyor. Özellikle son dönemlerde yaşanan ölümler, Halep ve Cizre’deki provokatif eylemler bunun göstergesidir. Diyaloglara ve ulusal çözüme bağlı kalacağımızı bir kez daha belirtiyor, bunun stratejik bir yöntem olduğunun altını çiziyoruz. Rusya’nın arabulucu rolünü olumlu buluyor ve bu kapsamda pratik sonuçların gelişeceğini belirtiyoruz.

Özerk Yönetim olarak, Şam hükümeti ile Suriye topraklarının ve bölgelerimizin korunması için teröre karşı mücadelede verdiğimiz bedelleri göz önünde bulundurması şartıyla diyaloglara hazır olduğumuzu belirtiyoruz.”