PAK ve TEVGER: E-Reçetem'e Kürtçe de eklenmeli

Sağlık Bakanlığı’nın e-Reçetem sisteminde Kürtçeye yer verilmemesini eleştiren PAK ve TEVGER, “Türkçe ile beraber Kürtçe de resmi dil olarak kabul edilmelidir” açıklamasını yaptı.

PAK ve TEVGER: E-Reçetem'e Kürtçe de eklenmeli

Sağlık Bakanlığı’nın E-Reçetem sistemine İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça dillerinin eklenmesi ancak Kürtçe’nin eklenmemesine tepkiler sürüyor.

Konuya ilişkin bir açıklama yayımlayan Kürdistan Demokratik Hareketi (TDK-TETDK-TEVGER VGER) ve Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), e-Reçetem'e Kürtçenin de eklenmesi çağrısı yaparak, “Türkçe ile beraber Kürtçe de resmi dil olarak kabul edilmelidir” dedi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“25 milyonu aşkın Kürdü görmezden gelen ve Kürtçeyi e-reçetem sistemine eklemeyen Sağlık Bakanlığı, gelen tepkiler üzerine bir ‘izahat’ta bulundu.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, e-Reçetem sistemine İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça olmak üzere 5 dilin ilave edilmesine turistler ve yabancı uyruklu hastalar için ihtiyaç duyulduğunu,  sisteme vatandaşlık numarasıyla (TCKN / Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası) giren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sadece Türkçe hizmet alabildiğini vurguladı.

Sağlık Bakanlığı'nın bu kararı ve daha sonra Sağlık Bakanı'nın "izahatı kabahatinden beter" açıklaması, yüzyıllık Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşundan bu yana devletin en ucra köşelerine,  anlayışına, yönetim ve eğitim sistemine nüfuz etmiş inkar ve asimilasyonun dışa vurumudur.

E-reçeteme Kürtçenin eklenmemesi, 25 milyonu aşkın bir Kürt nüfusunun varlığını kabullenmek istemeyen "devlet aklı"nın  hala da devam ettiğini bir kez daha göstermiştir.

Kürtçe de e-reçeteme dahil edilmelidir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin   Kürt milletinin varlığını,  ana dille eğitim hakkını ve Kürtçe'nin de Türkçe'yle beraber resmi dil olmasını bir an evel kabul etmesi, yasal ve anayasal güvencelere kavuşturması aslında bir çok temel sorunun çözümünün başlangıç noktasıdır.”