PAK'tan bağımsızlık referandumuna destek açıklaması

PAK'tan bağımsızlık referandumuna destek açıklaması

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Genel Başkanı Mustafa Özçelik adına yayınlanan açıklamada Kürdistan’da 25 Eylül’de yapılmasına karar verilen bağımsızlık referandumuna destek verildiği bildirildi.

Kürtlerin yüzyıllardır sayısız soykırım, katliam, imha, inkâr ve tacizlere maruz kaldığına vurgu yapılan açıklamada, “Kürdistan halkının en meşru hakkı olan kendi geleceğini belirleme hakkının, en barışçıl şeklini oluşturan referandum karar, tüm dünya devletleri ve dünya kamuoyunca desteklemesi gereken bir karardır” denildi.

Referandumun, “bir milletin kendi iradesini en insani, en barışçıl bir şekilde ortaya koymasına imkan tanıyan en demokratik bir araç” olarak tanımlandığı açıklamada, bölge ve dünya devletleri ile tüm Kürtlere referanduma destek olma çağrısı yapıldı.

Türkiye’nin bağımsızlık referandumunda Kürdistan halkının beyan edeceği iradeye saygı duymaya çağırıldığı açıklamada, “Türkiye’deki yetkililerinin bağımsızlık referandumu ile ilgili yapmış oldukları olumsuz açıklamalar,  bir halkın meşru hak ve iradesine karşı sergilenmiş yanlış bir tutumdur” denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı;

“Yüzyıllardır sayısız soykırım, katliam, imha, inkâr ve tacizlere maruz kalmış Kürt milletinin ve tüm Kürdistan halkının en meşru hakkı olan kendi geleceğini belirleme hakkının, en barışçıl şeklini oluşturan referandum kararı, tüm dünya devletleri ve dünya kamuoyunca desteklenmesi gereken bir karardır.

Bugün ‘’Irak Devleti’’ adıyla gerçekte herhangi bir devletin kalmadığı herkes için aşikârdır. Varlığı kâğıt üstünde kalmış bir ‘devleti Kürt milletine dayatmak, her şeyden önce insan haklarına aykırıdır. Bu nedenle de, ABD, Avrupa Devletleri, Rusya ile dünya devletlerini de uluslararası diplomasinin kaçamak tutumlarını ya da artık mezara gömülmüş olan Sykes-Picot siyasetini bir tarafa bırakmalıdırlar. Özellikle ABD ve Avrupa Devletleri’nin IŞİD’e ve Ortadoğu’daki tüm terörist faaliyetlere karşı en açık, en samimi ve en yakın dost ve müttefiklerinin Kürdistan halkı olduğunu görmeleri gerekir. Bu nedenle de bu devletleri en yakın dostunuz Güney Kürdistan halkının referandum kararını desteklemeye ve Güney Kürdistan halkının özgürlük ve bağımsızlık talebinin yanında yer almaya çağırıyoruz.

Güney Kürdistan’ın bağımsızlığı artık siyasal bir talep olmaktan çıkmıştır. Bağımsızlık, Güney Kürdistan halkının insani, sosyal, idari, ekonomik olarak varlığını idame ettirmesinin yegâne yolu haline gelmiştir. Güney Kürdistan halkı bugüne gönüllü bir şekilde Irak halkıyla federal bir çözümden yana tutum almıştır. Ama Bağdat rejimi son yıllardaki uygulama ve siyasetiyle, federal sistemi yok saymış, tüm gereklerini ayaklar altına almış, Kürdistan halkını açlıkla terbiye etmeye çalışarak, aslında Kürtlere bağımsızlık dışında bir yol bırakmamıştır.

Güney Kürdistan halkının referandumda barışçıl bir şekilde beyan edeceği bağımsızlık iradesi, Çek ve Slovak ayrılması örneğinde olduğu gibi, Irak ve Güney Kürdistan halkının da iki komşu devlet olarak yan yana yaşamalarının da ifadesi olacaktır.

Bağımsızlık referandumu kararını alan Güney Kürdistanlı tüm kesimleri bu tarihi kararlarından dolayı kutluyoruz. Güney Kürdistan’daki tüm siyasal partiler, parlamento ve hükümet, tüm imkanları seferber ederek, dört parçadaki Kürdistanlılar ile ortak ve güçlü bir kampanyaya öncülük etmelidir.”: